Weetjes

Wie wordt de nieuwe koning van het in chaos verkerende eilandenrijk Suomi?
aphrael
Sterrenschipper
Berichten: 1328
Lid geworden op: 09 okt 2004 14:12
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Weetjes

Ongelezen bericht door aphrael » 06 apr 2006 10:52

Economie
De economie van Suomi is gebaseerd op geld, de monetaire eenheid is de Takar. De waarde is ongeveer zo:

1 gouden Takar = 4 zilveren Takars
1 zilveren Takar = 10 koperen Takars
1 koperen Takar = 10 bronzen Takars

Takars worden in de volksmond Taks genoemd. Voor 3 bronzen Taks koop je een brood, voor 1500 zilveren Taks koop je een klein huis. De gemiddelde soldaat verdient 10 zilveren Taks per week. Dat is vrij veel, maar ja, het is dan ook een soldaat he?

Belastingen worden door iedereen betaald, afhankelijk van inkomen. Bezoekers van de stad Hoog-Kiln betalen een toeristenbelasting die wordt geïnd bij de stadspoort. Als je gaat werken in Suomi trekt je baas je belastingen af van je loon en levert dat direct aan de belastinggaarders van de kroon.

Handel
De eilanden zijn op zich zelf-onderhoudend maar luxe-artikelen kunnen worden geïmporteerd van andere eilanden. Kiln staat bekend om zijn schapenwol, katoen en fijne linnen en aanverwante producten.


Geschiedenis
Suomi bestaat al heel lang en heeft ook al heel lang koningen en koninginnen. De erfopvolging verloopt via beide lijnen. Onderscheid tussen man en vrouw wordt niet gemaakt. Alle eilanden zijn, voor zover iemand weet, altijd onderdeel geweest van het Koninkrijk Suomi. Niemand weet precies wanneer de eilanden en de wereld zijn ontstaan, maar het begin ervan wordt toegeschreven aan de goden die door samen kinderen te krijgen de wereld lieten ontstaan. Dat brengt ons gelijk naar het volgende punt:


Goden en godsdienst
In Suomi wordt geloofd in vele goden, duizenden. Om ze allemaal op te noemen gaat wat ver, maar hier komen de belangrijkste:

Chiamara Godin van de liefde
Riaxu God van de oorlog
Omortak God van het geld
Sereth Godin van de onderwereld en de doden
Gesu God van de bossen (woudgod)
Iculu Godin van alle levende wezens

De bewoners van Suomi hebben een vrije relatie met hun goden, kerken en tempels zijn er bijna niet, priesters doen ook niet mee. Iedere Suomi spreekt zijn/haar god van voorkeur persoonlijk aan. Soms worden gebeden verhoord, meestal niet. Suomi's geloven dat hun goden nog steeds werelden aan het scheppen zijn en het dus vrij druk hebben. Iedere Suomi heeft wel een klein altaar voor de god/godin naar keuze in huis en aanbid ze daar. Offergaven bestaan, naar gelang de aard van de god/godin uit bloemen, wapens, geld, brood en dergelijken.

Offergaven van levend vlees en/of bloed zijn absoluut verboden!

Eens in de zoveel tijd is er wel een godsdienstwaanzinnige, maar die worden meestal opgesloten in rusthuizen en behandeld.

Iedere Suomi geloofd dat hij/zij na zijn/haar dood een reis moet maken om bij de goden te komen. Die reis verloopt over een rivier in de onderwereld die helemaal afgevaren moet worden. Afhankelijk van je goede daden duurt die reis kort of lang. Als je dus een gruwel bent geweest kan de reis zelfs eeuwig duren. De doden worden aan het begin van die reis beoordeeld of veroordeeld door Sereth, godin van de onderwereld. Iedere dode krijgt voorwerpen mee in het graf die meestal bestaan uit voedsel en drank, miniatuur bootjes en allerhande geliefde voorwerpen, in miniatuur nagemaakt.

aphrael
Sterrenschipper
Berichten: 1328
Lid geworden op: 09 okt 2004 14:12
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Ongelezen bericht door aphrael » 20 sep 2006 15:36

De wetten van Kiln

De gebruikelijke dingen zijn verboden, waaronder:
 • Stelen
  Moord
  Oplichting
  Mishandeling
  Verkrachting
  Plagiaat
  Openbare dronkenschap
  Vernieling
  etc. gebruik je fantasie maar, een gebruikelijke samenleving.
Er is natuurlijk ook rechtspraak, er is een rechtbank, die wekelijks wordt gehouden in het kantoor van de stadswacht. Die rechtbank heeft de macht om een verdachte te veroordelen tot een aantal straffen zoals daar zijn:
 • -Boetes, meestal opgelegd voor lichtere overtredingen zoals openbare dronkenschap en lichte vernieling.
  - Gevangenisstraffen, opgelegd aan zwaardere gevallen en de straf kan varieren van een korte periode, zeg van een week, tot levenslang
  - Verbanning, opgelegd aan zware misdadigers
  -Slavernij, meestal gecombineerd met verbanning (logisch he?) Als iemand een misdaad heeft gepleegd die zwaar genoeg is, dan kan hij/zij verkocht worden als slaaf en permanente verbanning opgelegd krijgen. De arme zielen die dit overkomt leven vaak niet lang en worden als galeislaaf, mijnwerker of in andere gevaarlijke beroepen ingezet. Levensverwachting vanaf dat moment? Als je geluk hebt, een maand of 4.
Hou je dus aan de wet en vergeet niet dat de stadswacht altijd waakzaam is.....

Gesloten