Het verhaal achter De Koning van Kiln

Wie wordt de nieuwe koning van het in chaos verkerende eilandenrijk Suomi?
aphrael
Sterrenschipper
Berichten: 1328
Lid geworden op: 09 okt 2004 14:12
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Het verhaal achter De Koning van Kiln

Ongelezen bericht door aphrael » 06 apr 2006 10:03

In het jaar van de goden 1481, Suomi, eiland Kiln

Onderaards gerommel schrok de bewoners van Laag-Kiln op. Het was 3 uur ’s nachts en de meesten van hen lagen op bed. Koning Pertheus bevond zich in zijn slaapkamer aan de achterkant van Kasteel Kiln. Nee! Het is te vroeg! De stad is nog niet......

In het jaar van onze goden 1492, derde dag van de grasmaand

“In het jaar van onze goden 1481, in de oogstmaand, is onze geliefde koning Pertheus gevallen onder de vuurspuwende puinhopen van Kiln. Wee onze koning en wee ons, wie kan onze nieuwe koning worden? Iedereen weet dat onze geliefde koning Pertheus ons geen erfgenaam heeft nagelaten. Wie wordt onze redding? Wie zal de stad Hoog-Kiln nieuw leven in blazen. Wie beslist over onze landerijen en gemeenschappelijke twisten? Onze geliefde koning Pertheus heeft in al zijn wijsheid besloten ons allen te omarmen als waren wij zijn broeders en zusters. Dus hoort de volgende oproep:

Wie zich koning voelt en zich geschikt acht de kroon te dragen, spoedde zich naar Hoog-Kiln. Vindt de aanwijzingen! Wie de aanwijzingen bij zich draagt en de voorwerpen eerlijk en zonder rancune heeft verkregen zal de nieuwe koning zijn. “

Aldus gesproken door een minstreel op het eiland Merbu.

In het jaar 1478 wordt de koning door één van zijn vertrouwelingen gewezen op de verontrustende activiteit van de vulkaan Kiln. Een uitbarsting is nabij en die zou wel eens het einde van het eiland Kiln kunnen betekenen. De koning is verontrust en wendt zich tot zijn raadgevers en wetenschappers. Samen rekenen zij uit dat de vulkaan in het jaar 1482 uit zal barsten en de stad Laag-Kiln zal bedelven onder een laag kokend gesteente. De koning vreest voor zijn bevolking.

De wetenschappers weten hem te vertellen dat de zuidkant van het eiland gespaard kan blijven. De koning geeft daarom opdracht om in voorbereiding een nieuwe stad te bouwen aan de zuidkant van de vulkaan, waar zijn volk naartoe kan verhuizen en zo gespaard kan blijven.

Koning Pertheus is naar Suomi maatstaven een oude man. Hij had een koningin, die hij zeer liefhad. Door een noodlottige ziekte was zij hem jaren eerder, op zeer jonge leeftijd ontvallen. Ze heeft hem nooit kinderen kunnen schenken. Haar dood schokt hem tot het diepst van zijn ziel en hij heeft gezworen nooit een andere vrouw te huwen. Dit in tegenstelling tot wat zijn raadgevers hem adviseren. Wie volgt hem anders op? Er is geen troonopvolger.

Na de dood van de koningin beginnen de speculaties, wie van de zonen of dochters van de adelijke families zal de koning uitkiezen als zijn opvolger? Een aankondiging blijft uit. Jaren gaan voorbij. De koning was niet blind voor het gekonkel aan zijn hof. Op mysterieuze wijze verdwenen sommige kandidaten voor de troon om nooit meer gezien te worden. Andere kandidaten trokken zich plotseling terug voor een rustig buitenleven, met een goede som geld.

Geen van de kandidaten was voor de koning een geschikte troonopvolger. De één was hebzuchtig, de ander gebruikte geweld. Het enige wat de koning wilde was een rechtvaardige en goede opvolger die met liefde voor zijn volk, het land en de goden het koninkrijk zou kunnen besturen. Helaas vond hij er geen. Als hij één van de kandidaten zou kiezen die om hem heen verzameld waren kon die kandidaat bovendien verzekerd zijn van een vroege dood en dan zou het hele circus opnieuw beginnen. Om zich te verzekeren van een waardige opvolger bedacht de koning een plan. In zijn hele rijk bevonden zich goede mensen, boeren, burgers, kooplieden, iedereen. Hij was er zeker van dat iemand van het volk een betere koning zou zijn dan al deze parvenu’s. Als hij met de juiste aanwijzingen en voorwerpen een koning of koningin zou vinden die eerlijk, rechtvaardig en trouw was, dan kon niemand daar bezwaar tegen hebben. Het was het beste voor het koninkrijk.

In het diepste geheim, met slechts hulp van enkele van zijn meest vertrouwde raadgevers, stelde hij het plan op en voerde het uit.

Overal op het eiland Kiln verborg hij aanwijzingen en voorwerpen die leiden naar andere voorwerpen en aanwijzingen. Wie ze allemaal eerlijk weet te bemachtigen en zich op een vastgestelde tijd in de troonzaal van de nieuwe Citadel van Hoog-Kiln zou melden, wordt de nieuwe koning of koningin van Suomi. Om de strijd eerlijk te laten verlopen liet de koning zich helpen door een magiër. De magiër zorgde ervoor dat de voorwerpen alleen eerlijk verkregen konden worden. Wie probeert een voorwerp te stelen of te verkrijgen door een andere lage daad ziet dat voorwerp voor zijn ogen verkruimelen tot stof. Het voorwerp zal altijd terugkomen bij de originele eigenaar tenzij die besluit het voorwerp weg te geven of te verkopen.

Sinds de dood van de koning ligt de regering eigenlijk stil. De hoffunctionarissen houden de boel zo goed mogelijk draaiende en de koning heeft voor zijn dood een regent aangesteld. Dat is Ridenk, een neef van de koning en een totaal ambitieloze man. Hij houdt voor de buitenwereld de schijn op dat er iemand aan het hoofd van de regering staat, maar het hof weet wel beter. Ridenk knipt lintjes door, woont vergaderingen bij en staat het volk te woord, altijd vergezeld door één of meerdere adviseurs die hem de antwoorden influisteren.

Gesloten