De Zwarte Magiërs (Trudi Canavan)

Over specifieke boeken. Hier vind je de meest actuele discussies.

Moderator: Beheerders

Witch
Sterrenschipper
Berichten: 1043
Lid geworden op: 31 okt 2004 12:43
Locatie: Nuth

De Zwarte Magiërs (Trudi Canavan)

Ongelezen bericht door Witch »

Deze serie die oorspronkelijk in 2003 t/m 2006 is geschreven is recentelijk door Luitingh Fanatsy in paperback opnieuw uitgebracht. Aangezien de schrijfster met haar andere serie (Het Tijdperk van de Vijf) indruk op me gemaakt had kon ik de verleiding van deze serie niet weerstaan.

De serie bestaat uit 3 delen:

1. Het Magiërsgilde
2. De Magiërsleerling
3. De Opperheer

Als de serie begint in boek 1 maken we kennis met onze hoofdpersoon Sonea een jonge dievegge uit Imardin. Een stad die geregeerd wordt door de koning en het het Magiërsgilde. Om te voorkomen dat er teveel armen/zwervers en ander ongewenst volk in zijn stad rondloopt heeft de koning de jaarlijkse opruiming ingesteld. Tijdens deze Opruiming doet Sonea iets wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden.... ze raakt een magiër met een steen.

Hier begint het grote avontuur van Sonea, kan ze uit handen blijven van het gevreesde gilde? Of zal ze toch door hen gevonden en misschien wel gestraft worden? In het dievengilde vindt ze onverwachte hulp terwijl de magiërs alles op alles zetten om haar te vinden. Zij is namelijk wat ze het meeste vrezen, een ongetrainde magiër die niet onder hun invloed staat.

Al snel krijg je door de vlotte schrijfstijl een band met Sonea en wil je haar goed terecht zien komen in de wereld.

Hoewel Sonea als hoofdpersoon vaak in beeld wordt er niet alleen vanuit haar standpunt het verhaal verteld. Ook via de ogen van haar vrienden als wel via de ogen van de magiërs worden de gebeurtenissen verteld. Hierdoor is het mogelijk om alle betrokkenen een beetje te doorgronden en worden de motieven van zowel "vrienden" als "vijanden" iets duidelijker. Door de vele wendingen in het verhaal en de boeiend geschreven personen houdt dit boek je van begin tot einde vast en als je dan aan het einde van het boek gekomen bent blijkt plotseling dat niet alles is zoals het lijkt.

In boek 2 is Sonea toegelaten tot het Magiërsgilde, maar wordt ze door haar mede leerlingen en veel van haar docenten met weinig respect behandeld. Echter door haar onmiskenbare talent voor de magie wordt ze al snel de beschermelinge van de Opperheer zelf, de machtige leider van het Gilde. Door het geheim van de Opperheer, dat Sonea heeft ontdekt aan het einde van boek 1, en door het feit dat ze van haar oude mentor is gescheiden leeft ze in voortdurende angst. Al snel ontwikkelen zich bondgenootschappen binnen bondgenootschappen en zijn de intriges niet van de lucht. De vreemde moorden die Imardin in hun greep houden brengen Sonea aan het twijfelen over haar loyaliteiten.

Ook hier wordt het verhaal weer verteld vanuit verschillende standpunten, alleen het standpunt van de Opperheer blijft lang versluierd. Langzaam aan blijkt dat ook nu weer schijn vaak bedriegt en niet alles is zoals het lijkt te zijn. Oude "vrienden" blijken geen vrienden te zijn net zoals oude "vijanden" geen vijanden blijken te zijn. Zo worden vrienden spionnen, machtige mannen en sommige verraders en worden vijanden in sommige gevallen bondgenoten in een onverwachte strijd.Hoe meer je naar het einde van het boek begint te komen hoe meer sympathie Sonea (en als gevolg jij als lezer ook) krijgt voor andere standpunten dan die van de gevestigde orde. Je ziet als het ware hoe er van een verlegen dievegge een machtige magiër wordt gevormd. Terwijl de dievegge steeds aanwezig blijft in de magiër en je zo steeds een andere kijk op het gilde houdt. Net als in deel 1 wordt er duidelijk naar een ontknoping toegewerkt en net als in deel 1 is deze niet zoals men zou denken. Mede daardoor blijft het boek van begin tot einde spannend en wil je na het uitlezen zo snel mogelijk verder met deel 3.


In boek 3 merk je dat Sonea steeds meer zelfstandig begint te denken en nog meer ingaat tegen de gevestigde orde voor hetgeen waar ze rotsvast in gelooft. Ook hier komen we oude bekenden tegen die een al dan niet grote rol spelen in haar leven en dus van invloed op haar keuzes zijn. Steeds verder wordt ze de richting ingetrokken die ze probeerde te vermijden, steeds verder raakt ze in de ban van de Opperheer en de verboden magie die hij beoefent. Totdat plotseling alles wat belangrijk is voor haar op het punt staat om vernietigd te worden en ze zowel vriend als vijand verbaasd door een nogal onverwachte keuze te maken. Een keuze die haar voor de rest van haar leven zal achtervolgen en tot een buitenbeentje zal maken.

Dit deel wordt gekenmerkt door de snelle plotwendingen en machtsverschuivingen alsmede door het ontwikkelen van het verlegen meisje Sonea tot de vastberaden in tot alles bereidzijnde jonge vrouw Sonea. Een ontwikkeling die niet zonder slag of stoot gaat en waar vriendschappen onder druk komen te staan. Langzaam maar zeker wordt de lezer duidelijk waarom dingen gedaan worden, en waarom er bepaalde keuzes gemaakt worden. Aan het eind van het boek is er een gevoel van onafheid en wil je als lezer alleen maar nog meer over Sonea en de rest lezen.
Minnie
Beheerder
Berichten: 1670
Lid geworden op: 25 mar 2007 21:41
Locatie: Lede (België)

Re: De Zwarte Magiërs (Trudi Canavan)

Ongelezen bericht door Minnie »

Dit lijkt me wel een heel intressante serie!
Plaats reactie