2010: de glinsterende vampier

Algemene fantasy-, SF- en horrorgerelateerde onderwerpen.

Moderator: Beheerders

Viconia
Kosmonaut
Berichten: 926
Lid geworden op: 17 okt 2004 13:40
Locatie: Brussel (BE)

2010: de glinsterende vampier

Ongelezen bericht door Viconia » 30 nov 2010 23:20

De laatste jaren is het vrij populair om makkelijk verteerbare liefdesverhaaltjes met een fantasievol sausje te mengen en het vervolgens te verspreiden onder het kopje fantasy. Klassieke horrorwezens worden omgetoverd tot ideale schoonzonen, het meest populaire voorbeeld momenteel is ongetwijfeld Twilight. Maar ook voor het publiek wat de puberperiode ontgroeid is zijn er dergelijke boeken beschikbaar, for example een Lauren K Hamilton. TV-series als True Blood of the vampire diaries springen er ook handig op in. Denken jullie dat dit het genre slecht doet of juist goed?

Gebruikersavatar
Ysgrublaidd
Forum admin
Berichten: 5587
Lid geworden op: 20 apr 2004 12:14
Locatie: In de buurt van Dokkum
Contacteer:

Re: 2010: de glinsterende vampier

Ongelezen bericht door Ysgrublaidd » 01 dec 2010 19:05

Volgens mij valt Twilight meer onder Young Adult, met een vleugje fantasy. Althans zo komen de verhalen bij mij over. Een ander voorbeeld is Huiver en Fluister van Maggie Stiefvater. Deze heb ik dan wel gelezen en moet toch wel zeggen dat best leuk is om deze twee boeken te lezen. Als het tevens betekent dat jongeren op deze manier in contact komen met fantasy en zich daar later meer in gaan verdiepen, vind ik het prima.

Van Lauren K Hamilton heb ik tot nog toe alleen de eerste twee delen van Merry Gentry boeken gelezen en die vond ik toch wel erg goed. Jammer dat ze deze serie verder nooit hebben vertaald. Het is niet puur fantasy natuurlijk, maar dat maakt het juist wel interessant, naar mijn idee. Juist omdat het zijn eigen identiteit heeft. En tja, valt Anna Rice hier ook niet een beetje onder (nog niks van gelezen btw) of Jaqueline Carey?

Wat die tv series betreft... ik kan me nog een serie herinneren genaamd Buffy. :P Dus dat soort gevallen bestaat al een stuk langer. Niet echt mijn soort series, maar blijkbaar zijn er zat mensen die er wel dol op zijn. Soaps zijn ook niks voor mij, maar horde mensen zijn er blij mee... dus waarom ook niet?

Doet het iets slechts aan het genre fantasy? Naar mijn idee niet. Het is gewoon net een andere stroming en je kunt er van houden of niet. Zie het als een verschil tussen High Fantasy en Science Fiction. Is het ene slecht voor het andere? Nee, want smaken verschillen nu eenmaal.

Doet het iets goeds t.a.v. het fantasy genre? Ik denk het wel. Mensen komen er op een makkelijke manier mee in contact en een deel daarvan zal later vast ook de echte fantasy kant opzoeken. Niks mis mee toch?

Viconia
Kosmonaut
Berichten: 926
Lid geworden op: 17 okt 2004 13:40
Locatie: Brussel (BE)

Re: 2010: de glinsterende vampier

Ongelezen bericht door Viconia » 01 dec 2010 21:16

Maar heeft het genre al niet genoeg last van het stigma 'een pulpgenre' te zijn? De literaire guru's zijn fantasy vaak niet echt als een volwaardig genre, of dit soort boeken dat beeld positief zullen veranderen durf ik te betwijfelen.

Elmer
Kosmonaut
Berichten: 867
Lid geworden op: 26 mei 2006 08:02
Locatie: Essen - Belgie

Re: 2010: de glinsterende vampier

Ongelezen bericht door Elmer » 02 dec 2010 16:22

een beetje Off topic maar tock ook weer niet.
Ysgrublaidd screef:
Als het tevens betekent dat jongeren op deze manier in contact komen met fantasy en zich daar later meer in gaan verdiepen, vind ik het prima.
Waarom?
Om meer zieltjes te kunnen werven voor Aeon of omdat goede Fantasy een beetje aan het uitsterven is? Als er dan meer mensen in echte fantasy geïntresseerd worden, komen er misschien weer meer goede fantasy schrijvers*. Wat dan een beetje impliceerd dat je de "verteerbare liefdesverhaaltjes met een fantasievol sausje" toch lager inschat en het meer ervaart als een springplank naar het echte fantasy werk.

*(kom ik weer op de vraag of een goede schrijver zijn interiteit verliest om een genre te gaan schrijven omdat het genre meer gelezen wordt)

Plaats reactie