Skip to Content

Jouw recensie op Aeon

Wil je dat jouw recensie op Aeon te bewonderen is? Daar werken we graag aan mee. Om de kwaliteit van onze schrijfsels te bewaken, hanteren we wel enkele criteria. We beweren niet dat de onderstaande punten de enige juiste manier beschrijven om een recencie te schrijven, maar samen vormen ze een goede richtlijn.

  1. Blijf on-topic
  2. Niet te lang, niet te kort
  3. Jouw oordeel staat centraal
  4. Onderbouw je mening
  5. Geef context
  6. Do not spoil
  7. Zapbare blokjes
  8. Ikke, ikke, ikke

Blijf on-topic
Dit spreekt eigenlijk voor zich. Aeon concentreert zich op fantastische fictie. Daarom accepteren we alleen recensies van producten uit dit genre. Specifiek: boeken, films, tv-series, videogames en traditionele kaart- en bordspellen. We recenseren geen cd's of concerts. Wil je zoiets toch delen met fans van het genre, dan ben je van harte welkom op ons forum.

Niet te lang, niet te kort
Bewaar die teksten van meer dan 1000 woorden voor je roman. Natuurlijk waarderen we diepgang en nuance, maar bondigheid is ook een kwaliteit! Zeker op een vluchtig medium als het internet. Hiernaast hanteren we een minimum van 200 woorden.

Jouw oordeel staat centraal
Blijf niet hangen in beschrijvingen! Recensies zijn per definitie subjectief, het draait om jouw mening. Gebruik dus niet tachtig procent van je artikel voor trivia en een samenvatting van het verhaal, om tenslotte in enkele zinnen te concluderen dat de film best slecht was. Durf je mening te geven en verweef hem in het hele verhaal.

Onderbouw je mening
Het aller, allerbelangrijkste: onderbouw je mening! Vertel waarom iets grappig, saai of irritant is. Je hoeft het niet wetenschappelijk te onderbouwen, zolang de lezer maar duidelijk is wat pakweg John Cleese zo hilarisch maakt (zijn hysterische stem en slungelige motoriek bijvoorbeeld). Illustreer zo mogelijk met voorbeelden!

Geef context
Je lezers willen weten waar je het over hebt. Vergeet dus niet om (kort) te vertellen waar het verhaal over gaat en wie het hebben bedacht en uitgevoerd. Vertel wie de artiesten zijn en vergelijk het product zo mogelijk met hun andere creaties. Of met creaties van anderen. Geef relevante achtergrondinfo. Kortom: context.

Do not spoil
Hoeveel mag je verklappen wanneer je het verhaal beschrijft? Spoilen (of volledige samenvattingen van het verhaal) is not done. Gebruik je gezond verstand en verplaats je in je lezers. Schets wat de lezer kan verwachten, zonder zijn eigen lees- of kijkervaring te vergallen.

Zapbare blokjes
De entertoets is je vriend. Gebruik hem regelmatig. Een eenvoudige manier om je tekst beter leesbaar te maken. Bovendien helpt het je om je tekst beter te structuren. Gebruik geen halfslachtige enters, maar hele witregels. Zo deel je de tekst op in scan- en zapbare blokjes. Ook tussenkopjes maken je recensie overzichtelijk!

Ikke, ikke, ikke
Natuurlijk is het vervelend dat je onderweg naar de filmvoorstelling treinvertraging had. Of dat je bestelling bij Bol.com pas na honderd telefoontjes aankwam. Maar de realiteit is hard: het interesseert je lezers geen mallemoer. Ze willen weten waarom iets wel of niet de moeite waard is. Sterker nog: het woord 'ik' voegt bijzonder weinig toe aan recensies.