Skip to Content

SF auteur Ray Bradbury overleden

Op 5 juni is op 91 jarige leeftijd Ray Bradbury na een lang ziekbed overleden. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd hij bekend door zijn verhalencyclus "The Martian Cronicles" en "Fahrenheit 451".

Bradbury werd in 1920 in Illinois geboren. Tijdens zijn jeugd las hij werk van Edgar Allan Poe, H. G. Wells en Jules Verne. Zijn favoriete autheur was echter Edgar Rice Burroughs. Hij genoot zo van de verhalen van Burroughs dat hij op zijn twaalfde een sequel schreef op de "The warlords of Mars" een deel van Burroughs' Barsoom serie, waar ook John Carter van Mars tot behoort.

Al voor de tweede wereldoorlog sloot hij zich aan bij de Los Angeles Science Fiction League, waar hij bekende Science Fiction schrijvers als Robert A. Heinlein en Frederic Brown leerde kennen. Gedurende de tweede wereldoorlog legde hij zich toe op het schrijven, hij was afgekeurd voor de dienstplicht wegens zijn slechte ogen.

Ray Bradbury heeft in Fahrenheit 451 al geldautomaten en draadloze koptelefoons beschreven, terwijl hij in "I sing the body electric" uit 1969 concepten van kunstmatige intelligentie aanstipt.

In 1988 heeft hij de Nebula Grand Master Award gewonnen. Andere winnaars van deze award zijn onder andere Isaak Asimov, Arthur C Clarke en A. E. van Vogt.

Verder heeft hij een eigen onderscheiding op zijn naam staan, de Bradbury Award, die sinds 1992 tijdens de Nebula Awards wordt uitgereikt voor film en TV scripts. Deze onderscheiding is in 1992, 1999 en 2001 voor specifieke scripts uitgereikt. Vanaf 2008 wordt de onderscheiding jaarlijks uitgereikt.

Praat erover op ons forum!

afbeelding van Ysgrublaidd
Ysgrublaidd
Is het een lezer met lettervrees? Is het een gamer zonder tv? Is het een schuintamboer zonder ritme? Nee, het is een Yskonijn in een hawaii-pak.

Lees ook: