Skip to Content

Social SF

Social SF is een verzamelterm voor sciencefiction die zich niet richt op technologie, maar speculeert over culturele, maatschappelijke en psychische ontwikkelingen. Omdat de invalshoek zo verschilt van hard SF, wordt het genre ook wel soft SF genoemd. 

Verhalen in dit genre hebben vaak een maatschappijkritische toon, aan de hand van een utopia of dystopia. Dit zien we terug in klassiekers als George Orwells 1984 en Brave New World van Aldous Huxley. In de cinema zijn vooral A Clockwork Orange en Soylent Green goede referentiepunten. 

Andere bekende schrijvers in deze tak van de sciencefiction zijn Robert Heinlein (Vreemdeling in een vreemd land), Isaac Asimov (Foundation) Philip K. Dick (De Elektrische Nachtmerrie, verfilmd als Blade Runner), Orson Scott Card (Ender) en Ursula Le Guin (De linkerhand van het duister).

Mando Vidé en het robotbevrijdingsfront

Django Mathijsens Mando Vidé en het Robotbevrijdingsfront is uitgegeven door Books of Fantasy. Voor sommigen ongetwijfeld een bekende naam, omdat het magazine Pure Fantasy hier ook vandaan komt. Django Mathijsen heeft al een aantal Unleash Awards gewonnen.

Verhaal Lees verder

Limiet

Limiet is geschreven door Frank Schätzing, die in Nederland vooral bekend is door de thriller "de Zwerm". In dat boek wordt een huiveringwekkend toekomstscenario geschetst, dat in de toekomst heel goed werkelijkheid zou kunnen worden. Maar nu verder over Limiet, de nieuwste thriller van Frank Schätzing.

Verhaal. Lees verder

Spel der grenzen

Een andere uitgeverij, een andere vorm van vertellen. Het lijkt wel of Mel Hartman haar eigen Spel der grenzen speelt, maar is Mel net zo goed in korte verhalen neer pennen als in lange?

Parelz Lees verder

Wolfsklauw

Wolfsklauw is een SF-verhaal uit 1967. Dit is echter slechts het publicatiejaar, het verhaal zelf is al veel eerder geschreven, door Frederik Pohl en C.M. (Cyril) Kornbluth. Oorspronkelijk is het niet in het Duits geschreven, zoals je op grond van de Duits klinkende namen zou verwachten, maar in het Engels. Het boek is in het Nederlands vertaald. Lees verder

Destroyermen: Into the Storm

Destroyermen: Into the Storm is het eerste deel uit een serie over de zogenaamde destroyermen. De destroyermen zijn de bemanning van een gevechtsschip dat aanvankelijk tegen de Japanners vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is geschreven door Taylor Anderson, die naast schrijver ook een munitie- en wapenexpert is.  Lees verder

Surrogates

VanDale schrijft: Sur·ro·gaat [surroogaat] het; o -gaten vervangingsmiddel. En dat is ook direct de kern van de detective / sciencefiction graphic novel Surrogates. Namelijk de vervangingsmiddelen voor de mens.

2054 Lees verder

2010: Odyssee 2

Wie het boek 2001: A Space Odyssey of de gelijknamige film van Stanley Kubrick kon waarderen, mag dit vervolg niet missen. 2010: Odyssee 2, om maar aan de Nederlandse titel vast te houden, is anders, maar verklaart veel.  Lees verder

Inhoud syndiceren