Skip to Content

George R.R. Martin

George Raymond Richard Martin (1948) is een Amerikaans schrijver van sciencefiction, fantasy en screenplays en filmproducent. Hij heeft journalistiek gedoceerd en is organisator geweest van schaaktoernooien.

Martin schreef veel korte verhalen in de jaren 70 en won daarmee meerdere prijzen, waaronder de prestigueuze Hugo Award, Nebula Award, World Fantasy Award en verscheidene Locus Awards. Hoewel veel van zijn werk fantasy of horror is, hoort een aantal vroegere werken tot het SF-genre.

Vanaf 1986 werkte Martin voor televisie aan de nieuwe The Twilight Zone serie en aan Beauty and the Beast. Daarnaast was hij redacteur, verantwoordelijk voor de Wild Cards cyclus, waarin meerdere schrijvers (o.a. Roger Zelazny) hun boeken laten plaatsvinden in hetzelfde, gedeelde universum. Martins kortverhaal met deze naam werd verfilmd als Nightflyers (1987).

In 1996 ging GRRM, zoals hij bij fans bekend staat, weer romans schrijven. Hij begon toen met de cyclus A Song of Ice and Fire, het werk dat hem immens populair heeft gemaakt. Deze low fantasy-serie onderscheidt zich door zijn realisme. Bij Martin zijn er geen volstrekt slechte of puur goede personenages. Veel sympathieke hoofdpersonen sterven, vaak op gruwelijke wijze, niet zelden door verraad. Ook het lijden van de gewone bevolking onder de oorlogen van de koningen wordt zonder medelijden in beeld gebracht.

De Onbekende Ridder

George R.R. Martin heeft de afgelopen jaren een aantal novelles geschreven die zich afspelen in dezelfde wereld als Een Lied van IJs en Vuur. Deze novelles spelen zich ongeveer honderd jaar eerder af en behandelen ook een stuk geschiedenis van bepaalde huizen. De Onbekende Ridder is de derde van deze novelles. Lees verder

Een Dans met Draken 2: Zwaarden Tegen Draken

Het Verhaal

Een aantal hoofdpersonen in het verhaal komt flink in de problemen. Anderen vinden onverwacht geluk op hun pad. Het verhaal begint zich te ontwikkelen en werkt zich naar een einde toe. Het is vrijwel onmogelijk om een samenvatting van het verhaal te maken zonder te spoileren, daarom laat ik het hierbij.

Conclusie Lees verder

Een dans met Draken

Een dans met draken: Oude vetes, Nieuwe strijd is het eerste deel van de vertaling van A dance with dragons. Het tweede deel van de vertaling, dat zwaarden tegen draken zal heten, komt uit in februari 2012.

Het verhaal Lees verder

Het Stervende Licht

Het Stervende Licht (eerder uitgebracht als Het Tanende Licht) was in 1977 de debuutroman van George R.R. Martin. En anders dan zijn huidige werk Een Lied van IJs en Vuur (fantasy) valt Het Stervende Licht onder te delen in de sciencefiction.

Worlorn Lees verder

Het Spel der Tronen

Lang stonden de boeken van George R.R. Martin op mijn leeslijstje, tot ik er simpelweg niet meer omheen kon. Deze schrijver geniet immers grote populariteit onder fantasylezers. Vol verwachtingen begon ik in Het Spel der Tronen, om het enige weken later weer met een zucht dicht te laten slaan. Dit had ik al veel eerder moeten lezen! Lees verder

Inhoud syndiceren