Skip to Content

True Blood

 
Regisseur
Cast Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell e.a.
Verschenen 2008
Genre/setting
Cover

Wat zou er gebeuren, als vampiers 'uit de kist' zouden komen om deel uit te maken van onze samenleving?

Dit is precies wat Charlaine Harris zich afvroeg toen ze de boeken schreef over Sookie Stackhouse, een telepatische serveerster uit Louisianna. Het antwoord op die vraag bleek aan te slaan, en al snel werd er van de boeken een serie gemaakt: True Blood.

Gevaarlijke romance
In Japan hebben wetenschappers 'Tru Blood' ontwikkeld, synthetisch bloed. Aanvankelijk bedoeld voor de wetenschap, maar nu een populair drankje onder de vampierbevolking. Omdat door het drinken van Tru Blood een vampier geen mensenbloed meer nodig heeft om te overleven, zijn ze nu in staat om deel uit te maken van de samenleving en leven gewoon tussen de mensen.

In het dorpje Bon Temps, waar Sookie Stackhouse woont, zijn er echter geen vampiers. Totdat er eentje binnenwandelt in de bar waar ze werkt en een flesje Tru Blood besteld. De vampier blijkt Bill te heten, en nadat Sookie zelfs zijn leven weet te redden van een stel 'drainers' (mensen die vampiers van hun bloed ontdoen om als drugs te verkopen) ontstaat al gauw een voorzichtige romance tussen de vampier en de serveerster.

Dit is niet zonder gevaren: vampiers worden nog overal gediscrimineerd, en als er in het dorp meisjes worden vermoord die allemaal seks hebben gehad met een vampier, begint het erop te lijken dat Sookie de volgende zal zijn.

Acceptatie
Eigenlijk draait de serie – en dan met name het eerste seizoen - niet zozeer om vampiers. Dat klinkt gek, voor een vampierserie, maar als je de vampiers zou vervangen door Afrikanen, zou je meteen zien dat de serie eigenlijk gaat over racisme en acceptatie.

Niet alleen vampiers hebben er overigens moeite mee om geaccepteerd te worden. De flamboyante Lafayette, kok in de bar waar Sookie werkt, is bruin van kleur, en zeer uitgesproken homoseksueel. Niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Lafayette is meteen een van mijn favorieten in de serie, heerlijk over-the-top, maar wel geloofwaardig.

Over de opzet van True Blood is goed nagedacht. De serie volgt per seizoen een van de boeken, wat naast het 'wekelijkse probleem' ook zorgt voor een verhaallijn die zich over de afleveringen spreid, zonder de indruk te wekken dat het allemaal gerekt wordt. In dat opzicht een verbetering tot de boeken: er is meer ruimte voor de uitwerking van het verhaal, wat de spanning ten goede komt.

Sterke cast
Niet alleen het script, ook de acteurs dragen bij aan het succes van de serie. Anna Paquin, bekend als Rogue uit de X-Men-films, speelt de hoofdrol van de telepatische serveerster, een rol waar ze zelfs een Golden Globe voor kreeg. Stephen Moyer, die een relatie heeft met Paquin speelt haar love-interest Bill, de lokale vampier.

Ook de oma van Sookie, haar broer Jason, vriendin Tara, werkgever Sam en natuurlijk Lafayette zijn zeer goed gecast en zorgen ervoor dat de serie niet eentonig wordt. Ook van vampier Eric – die zijn leven als Viking doorbracht voordat hij vampier werd - ben ik meteen fan. Naast zijn gespierde armen en blonde haren brengt hij een duister tintje met zich mee dat zeer goed in de serie past.

Duister erotisch
Hiermee heeft True Blood een streepje voor op andere vampierverhalen: in deze wereld zijn seks en bloed onlosmakelijk met elkaar verbonden. Duister erotisch is het effect, een heerlijke verademing die niet alleen de Twilight-tienerliefde ontstijgt, maar zelfs Buffy’s escapades doet verbleken.

True Blood is zonder meer een zeer geslaagde verfilming. Niet alleen scoort de serie torenhoog op de zender HBO (die bekend staat om zijn successeries), een derde seizoen staat al in de planning. En na de cliffhanger die we tijdens de laatste aflevering te zien kregen... Ik kan ik niet wachten!


Lees ook:

Reacties

Ik kan me grotendeels in deze recensie vinden. De karakters moeten even hun draai vinden in het eerste seizoen. Maar vanaf het moment dat het een beetje op gang komt, staat er ook echt iets! Je affectie voor Lafayette deel ik overigens geheel. Mijn enige grote kritiek op de serie is dat ook het tweede seizoen weer hortend en stotend van start gaat. Hopelijk is het derde wat meer in balans.

Door Midwinter op 19 Oktober, 2009 - 19:11.

Het enige leuke in dit boek vind ik (persoonlijk) Lafayette

 

Door sanne (niet gecontroleerd) op 19 November, 2009 - 19:41.

Beste Sanne,

Deze recensie gaat over de TV-serie, niet over de boeken. Kom binnenkort gerust nog eens langs, dan zal ik een recensie over de boeken-serie plaatsen. ;)

Groetjes,
Christine

Door Christine op 26 November, 2009 - 23:23.