Skip to Content

Paranormal Activity

 
Regisseur
Cast Katie Feartherston, Micah Sloat, Mark Fredrichs e.a.
Verschenen 2009
Genre/setting
Cover

Eens in de zoveel tijd weet een lowbudgetfilm vriend en vijand te verrassen. The Blair Witch Project speelde het ruim tien jaar geleden klaar met een productie van 35.000 dollar. Nu concurreert het 15.000 dollar-project Paranormal Activity met blockbusters als Avatar en New Moon.

De opzet van deze film is dan ook simpel, maar effectief. Regisseur Oren Peli drukte zijn cast een camcorder in handen en liet ze los in zijn woning. Zo werd Peli's slaapkamer het decor van een huiveringwekkend verhaal over een stel dat ongewenst bezoek krijgt van een boze geest.

Klunzige improvisatie

Net als bij The Blair Witch werkten de acteurs in Paranormal Activity zonder script. Ze moesten het per scène doen met globale aanwijzingen en de rest improviseren. Hier is natuurlijk niets mis mee, want een film die 'uit het vuistje' opgenomen is, hoort bovenal naturel over te komen.

Geweldige improvisators zijn Katie Featherson en Micah Sloat echter niet, getuige hun hersendodende gesprekken en het irrationele gedrag van hun personages. Zo raakt Micah nauwelijks onder de indruk van de demon, zelfs niet wanneer het ding door zijn huis banjert en een verbrande foto van zijn vriendin op zolder achterlaat.

Hieraan merk je duidelijk het verschil met de vergelijkbare handycamhorror van [REC], dat wel voldoende budget had om fatsoenlijke acteurs te contracteren. Op Feathersons cv prijkt slechts het wansmakelijke Mutation, dat op basis van zijn lage waardering niet zou misstaan in IMDb's 'Bottom 100', terwijl Sloat in Paranormal Activity zijn filmdebuut maakt.

Paranormal Activity

Doeltreffend

Gelukkig komt het stel beter uit de verf wanneer de paniek toeslaat. Naarmate de film vordert, manifesteert de demon zich steeds nadrukkelijker. Neemt hij aanvankelijk nog genoegen met deurgeklapper, later kruipt hij ook knus bij Kate in bed. Zelf kruip je gegarandeerd weg achter een kussen tijdens deze nachtelijke scènes, mits je gevoelig bent voor dit soort horror.

Het nekhareneffect heeft deze mockumentary dus wel, en daar doet de de horrorliefhebber het uiteindelijk voor. Bovendien kent de film drie verschillende eindes, waarvan er twee op het grote scherm draaien. Paranormal Activity zal niet als meesterwerk de filmgeschiedenis ingaan, maar wel als doeltreffend en origineel te midden van alle middelmatige hollywoodhorror.


Lees ook:

Reacties