Skip to Content

New Moon

 
Regisseur
Cast Kirsten Steward, Robert Pattinson, Taylor Lautner
Verschenen 2009
Genre/setting
Cover

Wat krijg je als je een knappe weerwolf, een knappe vampier en een knap meisje bij elkaar zet? Juist ja, New Moon

New Moon begint waar Twilight eindigde. Bella en Edward zijn een stelletje, maar als Bella haar achtiende verjaardag viert, slaat het besef toe: Bella zal ouder worden, terwijl Edward altijd een zeventienjarige jongen zal blijven. Haar verzoek om ook vampier te worden, wijst Edward af. Edward vreest dat hij hiermee haar ziel zal wegnemen. 

’s Avonds draait haar verjaardagsfeest uit op een nachtmerrie. Wanneer Bella zich aan het cadeaupapier van een van haar pakjes snijdt, verliest Jasper de controle en moet door drie Cullens worden vastgehouden om hem uit de buurt van Bella te houden.

Edward, een meester in overreacting neemt daarop afscheid van Bella. Hij is ervan overtuigd dat hij haar alleen kan beschermen door haar uit de buurt van vampiers te houden – hemzelf incluis. 

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel. Bella vindt troost bij haar vriend Jacob, die inmiddels een mooie gespierde jongen is geworden. Jacob is weerwolf, en hij neemt de taak op zich om Bella te beschermen. Maar wanneer Edward door een misverstand denkt dat Bella dood is, reist Bella af naar Italië om te voorkomen dat hij de machtigste vampierfamilie van de wereld uitdaagt, om zo zelf ook te sterven.

Regisseur Chris Weitz heeft goed begrepen waar het in New Moon om gaat: twee tieneridolen met ontbloot bovenlijf en een goede dosis humor op zijn tijd. Een gekwelde blik hier, een stoere blik daar… en je hebt een kaskraker. 

Helaas wordt New Moon slachtoffer van zijn eigen hype. Het boek is lethargisch, hoopgevend, spannend en laat je met smart wachten op het volgende deel.

Hoewel Kirsten Steward een overtuigende Bella neerzet, krijgt ze helaas geen kans om een mooie, lange, tragische scène te spelen en daarmee de juiste toon voor de film te zetten.

Ook Robert Pattinson als Edward weet me dit keer niet zo mee te slepen, hoewel hij uitstekend de gekwelde blik op zijn gezicht weet vol te houden.

Ster van de film is Taylor Lautner, die in Twilight slechts een kleine rol had als Jacob. Lautner slaagt er zonder meer in om zijn kwaliteiten als acteur te laten zien, ondanks zijn ontblote bovenlijf dat een constante afleiding vormt. Ik snap meteen waar de tienergekte vandaan komt. 

Het is natuurlijk te begrijpen dat een dik boek zich niet makkelijk naar het witte doek laat vertalen, maar de scriptschrijvers wilden de fans niet teleurstellen door hun favoriete personages uit de film weg te laten. Hoe klein de rol ook mag zijn: alle personen hebben een naam en een karakter. Dakotah Fanning (Jane) en Michael Sheene (Aro) zijn de enigen die de kans krijgen om hun rol te spelen – en dat doen ze met verve.

De overige acteurs zijn voornamelijk opgetrommeld om aanwezig te zijn en daarmee geen continuïteitsprobleem te veroorzaken. Jammer, maar ook verstandig: als Jackson Rathborne (Jasper) vaker door het scherm had gelopen, had hij ongetwijfeld de show gestolen. 

Natuurlijk heeft de film ook goede kanten. De irritante blauwe waas uit Twilight wordt niet meer gebruikt, er zit een goede dosis humor in de film en de acteurs zijn goed gecast.

Wat maakt dan toch dat deze recensie overwegend negatief is? De snelheid waarmee het verhaal wordt afgeraffeld, de vele karakters die nauwelijks aan bod komen en de film onnodig chaotisch maken, en de regisseur die de acteurs niet alleen te pas, maar ook te onpas hun t-shirt laat uittrekken.

New Moon is absoluut een geweldige film voor adolescenten die dwepen met de hoofdrolspelers, maar degenen die geen fan zijn van de serie hoeven er niet voor naar de bioscoop. 

Als we op Aeon sterren zouden uitdelen, dan zou New Moon van mij drie sterren krijgen. Eén voor de blote bast van Edward, twee voor het gespierde lijf van Jacob. Dat heeft me in elk geval niet teleurgesteld.


Lees ook:

Reacties