Skip to Content

Ysabel

 
Auteur
Oorspronkelijke titel Ysabel
Genre
Uitgever De Vliegende Hollander
Verschenen 2009
ISBN 9789049500429
Cover

Een vijftienjarige die in Frankrijk in een avontuur belandt? Een avontuur waarin een oud verhaal tot leven komt? Is dit een boek dat jeugdige lezers kan opvoeden tot lezers van boeken als De Da Vinci Code en De Naam van de Roos?

Fotograafje leef je nog

Ned Marriner is de vijftienjarige zoon van Edward Marriner, een beroemde fotograaf die in de omgeving van Aix en Provence in Frankrijk wat kiekjes wil maken voor een toekomstig boek. Dit doet Edward niet alleen. Nee, ook zijn werknemers Greg, Steve en Melanie leveren hun steentje bij.

Terwijl de vier volwassenen hard aan het werk zijn om een kathedraal van buiten te fotograferen, zoekt Ned zijn heil in de kathedraal zelf. Daar ontmoet hij Kate, een uitwisselingsstudent uit Canada die al wat langer in het gebied rondwandelt en er dus al iets meer over weet.

Nou ja, iets meer? Af en toe lijkt ze meer op een wandelende encyclopedie. Samen lopen ze ook nog eens tegen een geheimzinnige man aan. Een persoon die hen uiteindelijk een oud verhaal in trekt. Niet omdat hij het wil, maar omdat Ned door iets wordt aangetrokken.

Familiezaken

Op één of andere manier zit er iets in Ned waardoor hij bepaalde zaken aanvoelt. Een gave of vloek die wel meer in zijn familie voorkomt. Zo sterk zelfs dat een familielid, die hij nooit heeft leren kennen, naar hem toekomt.

Daarnaast belandt Ned door deze krachten in een 2500 jaar oud stukje Keltische/Romeinse geschiedenis, waarbij mythische gestalten uit die tijd weer tot leven komen en zich opnieuw in het oude conflict storten. Alsof dat nog niet erg genoeg is, zorgen ze ervoor dat het heden wordt aangetast. En wie mag dat proberen op te lossen? Inderdaad. De vijftienjarige Ned.

Jeugdboek?

Met een vijftienjarige hoofdpersoon zou je kunnen denken dat dit een jeugdboek is. Toch komt Ned niet over als een echte vijftienjarige. Op bepaalde vlakken lijkt hij meer op een volwassene. Al probeert de auteur het personage op een jeugdige manier neer te zetten doormiddel van een iPod en een mobieltje, zijn conversaties komen te volwassen over.

Zijn flirtgedrag lijkt af en toe op dat van een dertigplusser en dit gaat zo nu en dan wel een hele foute kant op. Al zullen er vast wel van dit soort tieners bestaan, het kwam op mij niet echt overtuigend over.

Verder romantiseert Guy Gavriel Kay de dingen wel erg. De dames lijken zich allemaal op Ned te storten. De Kelten en Romeinen zijn, zo vermoed ik, veel grootser opgezet dan ze eigenlijk waren en vele plaatsnamen komen voorbij, maar of de omgeving ook daadwerkelijk zo geweldig is, durf ik niet te garanderen. Maar dit alles mag natuurlijk, want het is toch een spannende fantasythriller met historische kantjes.

Verhaalverloop

In het begin verloopt het verhaal soepel. Karakters worden voorgesteld en het avontuur begint. Vervolgens zakt het wat in, omdat de avonturen en ontdekkingen meerdere keren naar voren worden gebracht. Dit omdat de hoofdpersoon het de anderen moet uitleggen.Als lezer weet je het dan al wel en is het dus puur een herhaling. Jammer, want dit haalt de spanning en snelheid echt uit het verhaal.

Aan het einde komt het verhaal echter in een stroomversnelling. Dan komen de antwoorden en volgt het afvloeien van het verhaal.

Het verhaal is dus erg rechttoe rechtaan. Voor een jeugdboek niet erg, maar er was toch wel wat meer mogelijk. Zo was het ook wel leuk geweest als er iets meer over de karakters uit het verleden werd verteld. Bijvoorbeeld door één of twee interessante flashbacks van die personen.

Maar nee, het verhaal blijft puur gericht op Ned en zijn ervaringen. Zo erg zelfs dat de rol van Kate in de loop van het verhaal verandert. Eerst is ze bijvoorbeeld een nerdy meisje dat alle informatie heeft, daarna lijkt ze wel uit het verhaal geschreven om uiteindelijk als een liefdesvriendin terug te komen. Gemiste kans, want Kate is toch wel één van de leukere karakters in het verhaal of in ieder geval leuker dan Ned.

Conclusie

Ysabel is geen onaardig verhaal als je van geromantiseerde historische fantasy met een tikkeltje mysterie houdt. Het boek leest lekker vlot weg en is daardoor zeker geschikt als tussendoortje. Toch is het niet de topper die het had kunnen zijn. Dat komt vooral door dat het verhaal niet altijd even lekker loopt.

Guy Gavriel Kay had een goed concept, maar in de uitwerking laat hij hier en daar wat steken vallen. Karakters komen niet altijd even overtuigend over en de herhalingen zijn ronduit dieptepunten. Kun je met de minpunten leven, dan is Ysabel zeker een leuke aanwinst in de collectie.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: