Skip to Content

Wortelboom

 
Auteur
Serie Zeríans vloek
Genre
Uitgever Kramat
Verschenen 2008
ISBN 9789075212891
Cover

Een Belgische auteur die zich waagt aan het schrijven van een epische fantasyroman a la J.R.R. Tolkien, Robert Jordan en George R.R. Martin. Dit is wat Thirza Meta probeert met haar reeks Zeríans Vloek, waarvan het eerste deel Wortelboom is. Een dikke pil van maar liefst 479 pagina’s.

De vloek

Zerían’an’Zaneh is een heks die eeuwen geleden op een profetie stuitte. Een profetie die gewag maakt over een kind van licht en duister. Ze schenkt er echter weinig aandacht aan tot ze jaren later, wanneer ze al oud en stervende is, ontdekt over welk kind het gaat.

Als laatste redmiddel probeert ze zichzelf in een jonger lichaam te verplaatsen. Dit heeft echter zo zijn consequenties: ze legt een vloek op alle betrokkenen. Deze vloek zorgt ervoor dat de zielen niet over kunnen gaan naar het hiernamaals, maar elke keer vanuit de tussenwereld weer in een nieuw lichaam op aarde worden herboren. Dit zal zo doorgaan tot de profetie uitkomt.

Wortelbomen

De essenties van de ouders van het kind van licht en duister bevinden zich in twee wortelbomen. De vader in een zwarte en de moeder in een witte. Hieruit valt al wel op te maken welke ouder de duistere is en welke de lichte.

De Discipelen van de vader proberen de essentie van hun meester te laten herrijzen. Dit mislukt echter. Daarnaast proberen de Discipelen tevens hun duistere macht te vergroten over het land.

De lichte kant loopt wat achter op de feiten, omdat de chronologie van deze nieuwe levenscyclus anders verloopt dan normaal. Want het kind dat had moeten herrijzen, weet men niet te vinden.

Landkaart en namenlijst

Het eerste dat opvalt als je het boek openslaat, is de landkaart. Altijd handig bij een episch fantasyverhaal. Want zo kun je mooi overzien waar je je bevindt in het verhaal tijdens het lezen.

Het is een redelijk standaard kaart, met aan de rechterkant een zee, onderin een soort Middellandse Zee met wat eilanden en voor de rest veelal land met bossen, meren, rivieren en bergen. Het is zo te zien met de hand getekend en vervolgens zijn de namen er met de computer ingezet. Best jammer, want dat haalt het authentieke er wat uit. Maar het gaat om de functionaliteit en die is dik aanwezig.

Na de landkaart word je als lezer getrakteerd op zeven pagina’s vol met namen. De namenlijst in dit boek is dan ook behoorlijk lang. En je hebt die lijst ook echt nodig, want de namen zijn niet al te simpel gehouden. Er zitten meerdere bekkenbrekers tussen.

Daarnaast lijken sommige namen erg op elkaar, en die namen horen vaak ook nog eens bij elkaar. Je zult als lezer dan ook meerdere keren terugbladeren naar de namenlijst. Het is dan ook erg handig dat deze is meegeleverd.

Beoordeling

Met Wortelboom weet Thirza Meta zeer zeker een goed episch verhaal neer te zetten. Eentje met daarin vele verhaallijnen die naast elkaar lopen en zo af en toe in elkaar verstrengelen. Dit verklaart ook het groot aantal karakters.

Waarschijnlijk vinden de liefhebbers van lange ingewikkelde verhalen dit prachtig, maar ik kan me zo indenken dat sommige lezers het iets te veel van het goede vinden. Je kunt namelijk echt verdrinken in de vele verhaallijnen en karakters en daarbij de weg geheel kwijt raken. Want gemakkelijk leesvoer is dit zeker niet.

In de eerste hoofdstukken is het nog wel te overzien, maar aan het einde komen er steeds meer draden bij. Heel veel respect voor de schrijfster dat ze het voor elkaar heeft gekregen om het zo op papier te krijgen, maar ze maakt het de lezer hierdoor niet gemakkelijk.

Ook al weet Thirza Meta een zeer indrukwekkend verhaal neer te zetten, de karakters zijn niet zo heel erg afwisselend. De meeste lijken erg op elkaar en zouden onderling prima verwisseld kunnen worden. Jammer, want hierdoor komt het verhaal iets doder over en dat verdient het verhaal niet.

Conclusie

Bedenk als potentiële lezer eerst goed waar je aan begint. Deze dikke pil is namelijk nog maar het eerste deel en echt simpel is het verhaal niet. De complexiteit van het geheel is indrukwekkend, maar kan ook teveel van het goede zijn.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: