Skip to Content

Wolfsklauw

 
Auteur
Co-auteur
Oorspronkelijke titel Wolfbane
Genre
Uitgever M
Verschenen 1967
ISBN 9029059222
Cover

Wolfsklauw is een SF-verhaal uit 1967. Dit is echter slechts het publicatiejaar, het verhaal zelf is al veel eerder geschreven, door Frederik Pohl en C.M. (Cyril) Kornbluth. Oorspronkelijk is het niet in het Duits geschreven, zoals je op grond van de Duits klinkende namen zou verwachten, maar in het Engels. Het boek is in het Nederlands vertaald.

In Wolfsklauw is de wereld op sleeptouw genomen door een ras van machines, piramides genaamd. Zij hebben de aarde uit haar baan getrokken en meegenomen naar een koud en onherbergzaam deel van het heelal. Als gevolg daarvan is een groot deel van de mensheid gestorven.

Als reactie hierop heeft zich een maatschappij ontwikkeld met zeer strakke omgangsvormen. Geweld en eigenbelang zijn hier uit den boze. Ook het verbruiken van lichaamsenergie is een grote zonde.

Er is echter een bepaalde groep mensen die zichzelf de wolven noemt en het niet eens is met de gangbare cultuur. De leden van deze groep hebben een aangeboren neiging tot overleven, wedijver en eigenbelang. GlennTropile is zo’n wolf, zij het dat hij daar niet helemaal gelukkig mee is.

De piramides gebruiken mensen als machines. Ze gebruiken de rekenkracht van menselijke hersenen voor hun eigen doeleinden en schakelen hun persoonlijkheden uit. Dit gaat goed, totdat ze Glenn Tropile inlijven. Als wolf doet hij niet helemaal hetzelfde als wat de ingelijfde gewone burgers tot nu toe hebben gedaan...

Wolfsklauw is geen harde sciencefiction. Er wordt wel uitgeweid over de werking van machines (wat meteen weer dusdanig is gedaan dat iemand die geen technisch genie is de grootste moeite zou hebben deze passages te begrijpen), maar het sociale aspect is veel belangrijker.

Dit maakt het verhaal ook toegankelijk voor mensen die minder verstand hebben van technologie en sciencefiction. De technische gedeelten zijn niet van wezenlijk belang voor het verhaal en voor technisch aangelegde mensen zullen ze iets interessants toevoegen.

Het taalgebruik is lichtelijk ouderwets, maar dat komt vooral doordat het al vrij lang geleden geschreven is. Ondanks het kleine aantal bladzijden dat het boek telt (190) wordt het verhaal toch zeer zorgvuldig opgebouwd. Je krijgt zeer netjes gedoseerd precies de informatie die je nodig hebt om het boek verder te volgen.

Ik vond het boek dan ook de moeite waard om te lezen. De bizarre maatschappij waarin de mensen in het verhaal leven geeft je af en toe de kriebels. Tegelijkertijd besef je dat het bestaan van de wolven ook niet ideaal is. Het geeft in ieder geval stof tot nadenken.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: