Skip to Content

Surrogates

 
Auteur
Co-auteur
Oorspronkelijke titel The Surrogates
Genre
Uitgever De Vliegende Hollander
Verschenen 2009
ISBN 9789049500665
Cover

VanDale schrijft: Sur·ro·gaat [surroogaat] het; o -gaten vervangingsmiddel. En dat is ook direct de kern van de detective / sciencefiction graphic novel Surrogates. Namelijk de vervangingsmiddelen voor de mens.

2054

In dit jaar heeft iedereen in Central Georgia Metropolis een Surrogaat. Een robot die eigenlijk het leven leidt die de mens normaal gesproken zelf buiten de deur beleeft. De ervaringen die de robot opdoet, worden wel naar de gebruiker verzonden, maar de gebruiker zelf komt niet meer buiten en waant zich veilig in zijn eigen huis.

Volgens velen is dit 'veilige' leventje de hoogste perfectie die de mens heeft behaald. Er zijn echter mensen die het daar niet mee eens zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat iemand uiteindelijk probeert deze maatschappij onderuit te halen.

Wanneer er meerdere Surrogates op wonderbaarlijke wijze worden uitgeschakeld, gaan rechercheurs Harvey Greer en Peter Ford op onderzoek uit.

Tekenstijl

Een groot onderdeel van een graphic novel is toch wel het tekenwerk. En bij Surrogates kan dit omschreven worden als: schetsmatig. Voor mooi, duidelijk tekenwerk hoef je Surrogates dus niet open te slaan. Nee, verscheidene plaatjes zijn vaag en de karakters zijn niet altijd goed te herkennen.

De inkleuring is erg grauw en varieert amper. De pagina’s zenden meer een oranje, blauwe of groenige tint uit. Hierdoor krijg je het gevoel dat je naar een soort mistige, onduidelijke droom kijkt.

Vertelsel

Het verhaal moet het vooral hebben van het concept Surrogates. Oftewel hoe zou de wereld eruitzien als de mens niet meer zelf op straat kwam, maar een vervangingsmiddel de weg op stuurt? Wat zou dit betekenen voor de mens en de maatschappij? Op zichzelf interessante vraagstukken. En deze worden ook prima uitgelicht in deze graphic novel.

Echter is het ook een detective verhaal en daar is niet veel nieuws tussen te vinden. Het meeste is al wel eens in een andere vorm verteld. Ook de sciencefiction is miniem. In een wereld waar de mens technologisch al zo ver is dat ze dergelijke robots kunnen maken, ziet de wereld er verder redelijk achtergesteld uit. Oké, de wapens die de politie gebruikt zijn wat anders, maar voor de rest valt er weinig technologisch vooruitgang te bespeuren.

Gelukkig zijn de dialogen van goede kwaliteit. Hierdoor is het verhaal aangenaam te lezen.

Extra’s

Na elk hoofdstuk, waarvan er vijf zijn, krijg je als lezer een extraatje voorgeschoteld. Bij de eerste vier gaat het om teksten die meer inzicht geven in de wereld waarin het verhaal zich afspeelt.

Het laatste hoofdstuk biedt echter meer. Zo krijg je de verschillende covers van de hoofdstukken te zien en krijg je een blik achter de schermen van hoe Surrogates tot stand is gekomen. De reclamecampagne wordt besproken, je leest een beschrijving van een verwijderde scène en je ziet artwork van andere tekenaars met betrekking tot Surrogates.

Beoordeling

Surrogates komt op mij als volgt over. Men had een tof idee, maar bij de uitwerking zijn ze gemakzuchtig gebleven. Erg jammer. De tekenstijl had naar mijn idee veel beter gekund. Sterker nog: de artwork van andere tekenaars, die als extraatje is toegevoegd, ziet er in de meeste gevallen beter uit.

Het gaat hier wel om een eigen voorkeur. Dus blader vooral eerst zelf door de graphic novel om te beoordelen of de stijl je past.

Het verhaal is redelijk voorspelbaar. Toch is het idee achter het verhaal wel interessant. Ik vermoed dan ook dat dit de reden is dat Disney graag de filmrechten wilde hebben. En als ik Wikipedia er zo op nalees, is er voor de film flink gesleuteld aan het verhaal.

Conclusie

Surrogates blies me in de vorm van graphic novel niet van mijn stoel. Terwijl andere recensenten dit volgens hun recensies wel ervoeren. Misschien dat het vervangingsmiddel film bij mij meer geluk heeft. De tekeningen vond ik namelijk niet geweldig en het verhaal is voorspelbaar.

De extra’s zijn een leuke toevoeging en mogelijk is het geheel voor de fans van de film een leuk hebbedingetje. Zodat ze kunnen zien wat de oorsprong van de film is en hoe dat ongeveer tot stand is gekomen.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: