Skip to Content

Spel der grenzen

 
Auteur
Genre
Uitgever Parelz
Verschenen 2010
ISBN 9789491074035
Cover

Een andere uitgeverij, een andere vorm van vertellen. Het lijkt wel of Mel Hartman haar eigen Spel der grenzen speelt, maar is Mel net zo goed in korte verhalen neer pennen als in lange?

Parelz

Het doel van uitgeverij Parelz is, naar eigen zeggen, de lezer de breedte van het kwalitatief hoge aanbod in de Nederlandstalige literatuur te laten ervaren. Om dit te bewerkstelligen heeft de uitgeverij gekozen voor een vorm waarbij lezers zelf een keuze kunnen maken tussen het aanbod van korte verhalen die Parelz rijk is. Hierdoor kan men een eigen boek samenstellen met verhalen die de lezer interessant lijken.

Daarnaast is men bij Parelz begonnen met verhalen op thema te bundelen. Zodat lezers verschillende verhalen van verschillende auteurs voorgeschoteld krijgen die qua onderwerp dicht bij elkaar liggen.

Enkele auteurs hebben daarnaast zoveel korte verhalen aangeleverd dat deze wel een eigen bundel verdienden. Eén daarvan is Mel Hartman. Ook wel bekend van haar Fantasiejagers en Manon Maxim boeken. De korte verhalen die zij schreef voor Parelz zijn gebundeld in Spel der grenzen.

Kort

In totaal telt Spel der grenzen acht korte verhalen of eigenlijk negen aangezien één ervan bestaat uit twee losse verhalen. De titels van de verhalen zijn: de Nationale Loterij, De Gave, Dr. Oettings geheim, Ultiem 1, Ultiem 2, Jules’ nachtmerrie, Gastheer, Memoires van een uitvinder en Freak.

De laatste is tevens erg interessant voor de lezers van de serie over Manon Maxim, aangezien het een Manon Maxim verhaal is. Het gaat in op een stukje levensles dat Manon in haar puberteit op doet.

Het langste verhaal telt 38 bladzijden. Voor de doorgewinterde Fantasy lezer dus een eitje om per stuk uit te lezen.

Maar krachtig

Ik kan nu natuurlijk die korte verhalen wel kort gaan uitleggen, maar ze zijn zo kort dat het dan niet meer interessant is om ze zelf te gaan lezen. En dat zou jammer zijn, want de verhalen zijn zeker de moeite waard.

In elk verhaal wordt een grens opgezocht. Sterker nog, de grens wordt vaak overschreden en dat heeft natuurlijk zo zijn consequenties. Over het algemeen kan gezegd worden dat de consequenties nogal luguber zijn, waardoor de verhalen krachtig over komen. Hierdoor zet het de lezer aan tot nadenken over bepaalde zaken die naar voren worden gebracht.

Het grootste deel van de verhalen kunnen onder het genre Science Fiction worden gezet, maar door het lugubere past het ook prima onder Spanning en Horror. Daardoor zijn de verhalen voor een groot publiek aantrekkelijk om te lezen.

Beter?

Wat toch wel opvalt aan de bundel Spel der grenzen is dat uitgeverij Parelz Hartman’s werk meer edit op Vlaams taalgebruik. Waar je bij de boeken die uitgegeven zijn bij uitgeverij Kramat toch wel merkt dat het gaat om een Vlaams auteur en een Belgische uitgeverij, merk je dat Parelz zich meer concentreert op de Nederlandse doelgroep.

Gelukkig weten ze dit zo te doen dat het karakter van Hartman’s schrijfstijl behouden blijft. Hierdoor vind ik persoonlijk de kwaliteit iets hoger liggen. Voor mij als Nederlander lezen de verhalen nu een stuk prettiger en vlotter. Iets wat de verhalen zeer ten goede komt.

Nu wil ik niet zeggen dat Kramat dit ook zou moeten doen. De verhalen in Spel der grenzen gaan dan wel over het Grenzen zoeken, maar zijn qua karakters niet zo afhankelijk van het land van herkomst als de karakters uit de Fantasiejagers en Manon Maxim verhalen. De karakters in Fantasiejagers en Manon Maxim  zijn namelijk als Vlamingen neergezet en dus past Vlaams taalgebruik daar prima bij. Het leest mijn inziens echter op bepaalde momenten wat hakkeliger.

Conclusie

Ook op het gebied van korte verhalen weet Mel Hartman zich staande te houden. De verhalen zijn interessant om te lezen en zetten aan tot nadenken. Spel der grenzen is daardoor echt een pareltje om te lezen..

Nu is het wachten op Spel der grenzen 2 en met de snelheid waarmee Mel Hartman lijkt te schrijven zal deze zeker niet lang op zich laten wachten.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: