Skip to Content

The Return Man

 
Auteur
Genre
Uitgever Hodder & Stoughton
Verschenen 2012
ISBN 9781444744637
Cover

Het verhaal

Dit verhaal is in het engels geschreven door V.M. Zito. Dit is zijn debuut. Het verhaal is helaas (nog) niet vertaald in het Nederlands.

In Amerika is een enorme uitbraak van een zombie-virus geweest. Amerika is nu opgesplitst in een aantal safe states met een hek eromheen en de wastelands, waar zombies vrij rondlopen. Henry Marco is een van de weinigen die gekozen heeft voor een leven in de wastelands, waar hij elk moment kan worden aangevallen door zombies. Hij is de zogenaamde return man. In opdracht van hun familie of geliefden maakt hij mensen die in een zombie veranderd zijn definitief dood, zodat hun geest hopelijk rust vindt. Tegelijkertijd is hij wanhopig op zoek naar zijn eigen verdwenen vrouw.

Op een dag krijgt Henry Marco een opdracht waar hij niet onderuit kan. Dit is een opdracht van Homeland Security, de geheime dienst van de safe states. Voor deze opdracht moet hij naar Californie, het hart van de zombie-uitbraak. Samen met de chinees Wu gaat hij op een levensgevaarlijke tocht om de opdracht te volbrengen. En de opdracht blijkt nog moeilijker dan gedacht.

Conclusie

Dit boek leest als een combinatie tussen een aziatische en een westerse actiefilm. De twee hoofdpersonen krijgen geen moment rust. Ze zijn continue bezig de zombies van zich af te houden met een mengeling van oosterse en westerse gevechtskunst en af en toe het betere schietwerk.

Op zich is deze actie-gerichte manier van schrijven wel interessant. Persoonlijk werd ik echter op een gegeven moment nogal moe van de aaneenschakeling van heftige scenes. Ik verlangde af en toe naar een goede dialoog of iets dergelijks. Andere mensen zullen hier echter misschien juist plezier aan beleven. Het verhaal is in ieder geval niet saai te noemen.

De actiescenes zelf zijn zeer gedetailleerd beschreven. Het is niet moeilijk om voor je te zien wat er gebeurt. Dat is in andere boeken wel eens anders.

Tussen de actiescenes door, tijdens de zeldzame momenten van relatieve rust, lukt het Zito toch nog om wat achtergrond aan het verhaal te geven. De personages blijven dus niet plat en worden meer dan standaard actiehelden. Dat is wel knap, aangezien dit Zito's debuut is.

Als je van veel actie en filmische scenes houdt is dit een goed boek om te lezen. Lees je liever veel dialogen en wil je zoals ik ook veel weten over de relaties tussen verschillende mensen, dan is dit boek minder geschikt voor je. Dit is echter wel een prima debuut, dat een bepaalde groep mensen zeer zal aanspreken.

 

Praat erover op ons forum!

Lees ook: