Skip to Content

Prince of Persia

 
Auteur
Co-auteur
Oorspronkelijke titel Prince of Persia
Genre
Uitgever De Vliegende Hollander
Verschenen 2010
ISBN 9789049501075
Cover

Prince of Persia, wie kent hem niet. Nu komt de Perzische held in een Graphic Novel langs, na zijn aantreden in de bekende videogames en een speelfilm. Prinsen en Prinsessen in een woestijnlandschap. Het lijkt duizend-en-één-nacht wel.

Twee voor de prijs van één

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: er is niet één Prince of Persia. Dit wordt redelijk mooi uitgelegd door Jordan Mechner, de bedenker van Prince of Persia, aan het einde van dit boekwerkje. Het mooie aan dit concept is dat de Graphic Novel geen kopie is van één van de games of van de film. Nee, het is een op zichzelf staand verhaal.

Verwacht dus geen langs muren rennende Prince of een Prince die de tijd terug draait, al speelt tijd ook in dit verhaal een belangrijke rol. Het verhaal speelt zich namelijk af op twee verschillende tijdsmomenten. Namelijk in de IXe en de XIIIe eeuw. De twee verhaallijnen lopen door elkaar heen en daardoor is het af en toe moeilijk te volgen. Al is dat wel meteen een goede reden om het verhaal meerdere keren te lezen.

Profetie

De ene Prince zorgt ervoor dat er een profetie gaat leven waar de andere mee te maken krijgt.

'Een paleis zal vallen. Een prins zal opstaan uit het water, daar waar niemand hem kent, behalve een meisje onder een vijgenboom.'

Goh, waar kennen we iets soortgelijks nog meer van? Goed. Niet heel origineel dus. Maar moeten we nu meteen deze hele Graphic Novel aan de kant schuiven? Persoonlijk zeg ik daar nee tegen, want het verhaal kent meer dan alleen dat. Want al is de basis niet zo origineel, het gaat om de uitwerking. Zeg nu zelf: beter goed gejat dan slecht bedacht toch?

Hoe dan ook, de makers weten in ieder geval een magische wereld neer te zetten. Met zandbabies, magische pauwen en leeuwen.

Grafisch

Niet alleen de tekst is belangrijk bij de Graphic Novel, maar ook het grafische werk. De tekeningen zijn goed. Niet zo goed als het haast pentekeningachtige werk bij de één na laatste Prince of Persia game, maar zeker goed in vergelijking met andere Graphic Novels. De perspectieven zijn goed gekozen en houden het verhaal rustig, zoals het past.

Over de inkleuring valt ook weinig negatiefs te zeggen. De kleuren zijn goed gekozen en laten de wereld realistisch overkomen. Daar waar het sober moet zijn, is het sober. Daar waar het kleurrijk moet zijn, daar is het kleurrijk. Niet overdadig, maar goed.

Conclusie

Ben je een fan van de Prince of Persia videogames, verwacht dan geen kopie daarvan. Het gaat hier om twee prinsen die een stuk rustiger en realistischer zijn. De laatste pagina’s met uitleg van Jordan Mechner over o.a. het ontstaan van de Prince zijn een erg leuk extraatje voor de fans. Voor de rest is Prince of Persia: de Graphic Novel een erg mooie grafische vertelling geworden van een Oosters verhaal. Voor de Graphic Novel lezers zeker een mooie aanwinst voor de collectie.

En om te eindigen de laatste zin uit Prince of Persia:

Een boek is als een deur, gemaakt om te sluiten. YAAAHR.

(Red.: en later weer een keer te openen).

Praat erover op ons forum!

Lees ook: