Skip to Content

Ontmand

 
Auteur
Co-auteur
Serie Y: The Last Man
Oorspronkelijke titel Y: The Last Man - Unmanned
Genre
Uitgever De Vliegende Hollander
Verschenen 2009
ISBN 9789049500481
Cover

Sommigen zullen vast wel eens gedacht hebben: wat als er nou eens geen mannen waren? Zo ook Brain K. Vaughan (schrijver) en Pia Guerra (illustrator).

Plaag

Het is de zomer van 2002. Alles lijkt normaal te gaan… totdat alle wezens met een Y-chromosoom dood gaan. Van zaadcel tot volwassen wezen. Nou ja, alle wezens. Een jonge man met de naam Yorick Brown en zijn mannelijke aapje genaamd Ampersand hebben de ramp overleefd.

Nou zul je denken dat je dan wel wilt weten waarom je het overleefd hebt. Maar nee, zo is Yorick niet. Want hij wil maar één ding. En dat is naar zijn vriendin toe die aan de andere kant van de wereld zit. Maar dat is als laatste man moeilijker dan je zou denken.

Chaos

Nu de wereld ontmand is, staan de vrouwen er alleen voor. En iedereen reageert anders op dat nieuws. De één pleegt zelfmoord, de ander gaat bij een motorbende en een derde gaat de lijken opruimen.

Ook bij de overheid gaat het niet echt lekker. Want het grootste deel bestond uit mannen, die er nu dus niet meer zijn. De vrouwen van die mannen vechten nu om hun positie, al probeert een vrouwelijk congreslid (die nu dus de hoogste rang heeft) de boel in het gareel te krijgen.

Zoals je misschien kunt voorstellen komt het verhaal af en toe wat seksistisch over. Want de vrouwen worden niet al te netjes naar voren gebracht. Aan de andere kant… hoeveel vrouwen beweren niet dat alles beter zou zijn als zij de baas waren?

Stijl

Het tekenwerk heeft een frisse uitstraling. Het is dan niet supergedetailleerd, maar het is ook zeker geen krabbelwerk. De verschillende karakters zijn goed ontworpen en het onderscheid is gemakkelijk te herkennen.

Ook de inkleuring door José Marzán, Jr. is prima afgeleverd. De kleuren zijn goed gekozen en komen nergens vervelend of schreeuwerig over.

Het enige wat eventueel als kritiek aangeleverd kan worden is dat geluidseffecten als tekst worden weergegeven. Zij die zich de oude Batman-tv-serie nog kunnen herinneren: BLAM, KABOEM, enzovoort. Alsof de tekening van iemand met een pistool tegen het hoofd en waarbij het bloed al aan de andere kant uit het hoofd spuit niet voldoende is om te weten dat er geschoten is.

Niet ten einde

Ontmand is nog maar het begin van de serie. Hierna zullen er nog negen delen volgen. Want de serie telt in het Engels tien bundels. Redelijk lang dus.

Deel tien werd genomineerd voor de eerste Hugo Award for Best Graphic Story en in 2008 won de serie een Eisner Award voor Best Continuing Series.

Conclusie

Het idee achter de serie is weliswaar niet zo heel vernieuwend, de uitwerking is meer dan voldoende. Omdat dit het eerste deel is, komt het verhaal nog maar net op gang, maar belooft in ieder geval iets moois te worden. De tekenstijl en inkleuring zijn prima verzorgd en zullen de ogen genoeg plezieren.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: