Skip to Content

Norse Code

 
Auteur
Genre
Uitgever Ballantine Books
Verschenen 2009
ISBN 9780553592139
Cover

Norse Code is geschreven door Greg van Eekhout. Een schrijver met Nederlands-Indonesische ouders, maar zelf is hij opgegroeid in Amerika. Hij heeft twee boeken geschreven en een aantal korte verhalen. Zijn boeken zijn niet vertaald in het Nederlands.

Het verhaal

Norse Code gaat over Kathy Castillo. Nadat Kathy vermoord is door een onbekende schutter, wordt ze weer tot leven gewekt als Valkyrie. Een Valkyrie is iemand die krijgers uitkiest die mogen sterven op het slagveld en na hun dood in Walhalla terecht komen. Daar wachten ze onder het genot van veel bier op Ragnarok, de strijd die volgens een profetie zal leiden tot de ondergang van het universum. De strijders van Walhalla, de Einherjar, moeten echter voorkomen dat het universum ten onder gaat in deze strijd.

Kathy, nu Mist genoemd, vindt andere dingen echter veel belangrijker dan het uitzoeken van krijgers voor Ragnarok. Ze wil bijvoorbeeld graag haar zus, die tegelijk met haar vermoord is, redden uit het dodenrijk. Ook wil ze een man die op de verkeerde manier stierf tijdens de selectieprocedure voor de Einherjar terughalen.

Uiteindelijk lukt het haar om met behulp van Hermod, een Noorse god, door te dringen tot het dodenrijk. Daar raakt ze verwikkeld in een opstand tegen de godin van het dodenrijk. Ondertussen helpt ze ook nog mee om de profetie die het einde van het universum voorspelt tegen te werken.

Uiteindelijk redt ze niet zo spectaculair het hele universum als de bedoeling was, maar zorgen zij en Hermod er wel voor dat tenminste de aarde blijft bestaan. Een leuk bij-effect hiervan is het verschijnen van wezens als reuzen, trollen, elven en dwergen op de aarde.

De setting

Het verhaal speelt zich af in het moderne Amerika, dat compleet ontwricht aan het raken is door het naderen van Ragnarok en het einde van het universum. Af en toe maken de hoofdrolspelers uitstapjes naar andere werelden die in de takken van de 'World Tree' groeien.

Ook het dodenrijk vormt regelmatig het decor in Norse Code. In het dodenrijk zijn de doden geen geesten, want ze behouden hun eigen lichaam. Dit is vrij lastig voor degenen die een gewelddadige dood zijn gestorven en dus een gehavend lichaam hebben.

Noorse mythologie

Aspecten uit de Noorse mythologie zijn diep verweven in het verhaal. Er zijn Valkyries, de Einherjar, Walhalla, Ragnarok en een aantal Noorse goden. Dit maakte wel dat ik het verhaal wat minder origineel vond. Een groot gedeelte van het verhaal bestaat gewoon al in de Noorse Mythologie en van Eekhout heeft dit alleen maar verweven met een modern Amerikaanse setting. Toch kan ik me niet herinneren deze combinatie veel vaker gelezen te hebben en daarmee is het toch nog enigszins origineel.

Lekker voor tussendoor

Verwacht vooral geen diepgaand verhaal. Dit is gewoon een avonturenroman met een Noors tintje. Het leest echter lekker weg, het is spannend en het idee is best grappig. De mythologische aspecten worden goed genoeg uitgelegd om het verhaal te begrijpen zonder diepgaande kennis van de Noorse mythologie. Wel kan het handig zijn om even op te zoeken wat een Valkyrie precies is, mocht je dit niet (meer) weten.

Als je op zoek bent naar een luchtig tussendoortje is dit boek, ook door zijn geringe aantal bladzijden, een zeer goede optie.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: