Skip to Content

Mando Vidé en het robotbevrijdingsfront

 
Auteur
Genre
Uitgever Books of Fantasy
Verschenen 2010
ISBN 9789460860140
Cover

Django Mathijsens Mando Vidé en het Robotbevrijdingsfront is uitgegeven door Books of Fantasy. Voor sommigen ongetwijfeld een bekende naam, omdat het magazine Pure Fantasy hier ook vandaan komt. Django Mathijsen heeft al een aantal Unleash Awards gewonnen.

Verhaal

Dit verhaal speelt in een toekomst waarin robots veelvuldig gebruikt worden als onder andere bewakers en chauffeurs. Er is een techniek ontwikkeld waarmee ze enige mate van gevoel krijgen, zodat ze morele beslissingen kunnen nemen. Een groepering genaamd het robotbevrijdingsfront vindt dat robots die gevoel hebben, ook mensenrechten moeten krijgen. Hierover later meer.

Het robotbevrijdingsfront pleegt een cyberaanval op het bedrijf waar Mando Vidé werkt. Mando krijgt hiervan onterecht de schuld. Hij vermoedt echter wie wél achter deze aanval zit. Samen met een vriend, de bewaker Helger, probeert hij zijn onschuld te bewijzen.

Ondertussen ontdekt Mando een nog veel groter en gevaarlijker plan van het Robotbevrijdingsfront, dat mogelijk duizenden mensenlevens kan kosten. De twee vrienden proberen uit alle macht dit plan te verijdelen.

Moreel dilemma

Door het hele boek heen speelt de vraag of robots die gevoel hebben ook mensenrechten verdienen. Is het uitzetten of vernietigen van een robot met gevoel moord? Kun je robots nog wel als willoze fabriekswerkers gebruiken als ze gevoel hebben? Of wordt het dan al snel slavernij? Kun je robots met gevoel inzetten voor volksvermaak tijdens de Robot Wars kampioenschappen?

Tegenstanders van mensenrechten voor robots zeggen dat het gevoel van robots slechts bestaat uit geconditioneerde reacties op stroompjes elektriciteit die door kabels lopen. Volgens hen is dit slechts een nabootsing van echt gevoel. Voorstanders van mensenrechten voor robots zeggen dat het gevoel van mensen ook alleen maar bestaat uit reacties op elektrische pulsen die door zenuwen lopen. Dit gevoel is nauwelijks meer echt te noemen dan dat van de robots.

Ik vind dit een interessante discussie en het is leuk om te lezen hoe de voor- en tegenstanders van robotrechten hierover discussiëren.

De cover van het boek

Een grote afknapper aan dit boek is toch wel de cover. Op de voorkant staat een vreselijk slecht getekende, vuurrode oude Ford. Op de achterkant staan twee vrouwen in zeer sexy futuristische kleding. Hier is niks mis mee, maar aan de afbeelding is niets stijlvols te bekennen. Het is duidelijk bedoeld om een bepaalde groep jongemannen ook het idee te geven dat dit boek interessant is om te lezen. Zowel de voor als de achterkant geven je het idee dat het boek is bedoeld voor zeer jonge mannelijke lezers, hoewel dit mijns inziens helemaal niet zo is.

Schrijfstijl

De schrijfstijl is met recht flitsend te noemen. Het taalgebruik is zeer modern, de zinnen zijn kort en af en toe zijn dingen wat banaal verwoord. De hoofdstukken zijn heel erg kort, vaak maar drie tot vier bladzijden. Dit geeft het verhaal wel veel vaart en maakt het erg spannend.

Conclusie

Dit is een spannend verhaal met een boeiende morele discussie, maar niet een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. Het lijkt alsof het vooral erg flitsend en stoer moest zijn en daar lijdt de kwaliteit wat onder. Sommige scenes hebben totaal geen nut voor het verhaal en lijken er puur voor de 'fan pleasing' te zijn.

Toch leest het wel lekker weg en saai wordt het tenminste nooit. Als je geen behoefte hebt aan een hoogstaand literair werk, maar gewoon een boeiend en spannend verhaal ter ontspanning zoekt, is dit boek best goed te lezen.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: