Skip to Content

Limiet

 
Auteur
Oorspronkelijke titel Limit
Genre
Uitgever A.W. Bruna Uitgevers
Verschenen 2010
ISBN 9789022997284
Cover

Limiet is geschreven door Frank Schätzing, die in Nederland vooral bekend is door de thriller "de Zwerm". In dat boek wordt een huiveringwekkend toekomstscenario geschetst, dat in de toekomst heel goed werkelijkheid zou kunnen worden. Maar nu verder over Limiet, de nieuwste thriller van Frank Schätzing.

Verhaal.

In de nabije toekomst is aardolie geen belangrijke energiebron meer, de grote olieconcerns zijn nu slechts zieltogende fossielen. De mens is weer aanwezig op de maan om het waardevolle helium-3 te winnen, een grondstof voor kernfusie. De wereld kan nu over schone energie beschikken. Amerika en China zijn in een race verwikkeld om deze grondstof te winnen en mijnbouwgronden op de maan af te palen. Ook multinationals zijn nadrukkelijk aanwezig, met de beschikking over een ruimtelift en een ruimtestation en zelfs een hotel op de maan.

Tegen deze achtergrond speelt de spannende thriller Limiet, waarin de zoektocht van Owen Jericho, een internetdetective, naar de verdwenen Chinese dissidente Yoyo centraal staat. Gaandeweg komt Owen er achter dat Yoyo per ongeluk in bezit is gekomen van zeer gevaarlijke informatie. Gevaarlijk voor Yoyo en voor iedereen die met haar in contact komt.

Als de hoofdpersonen de handen ineen slaan om uit te zoeken over welke informatie zij nu eigenlijk beschikken blijkt dat de jacht op henzelf onverminderd door gaat. Langzaam komen ze er achter wat de gevonden gegevens eigenlijk betekenen. Het lijkt er op dat op Owen en Yoyo de reusachtige taak rust om een aanslag op de maan te voorkomen, terwijl ze worden achtervolgd door een uiterst gevaarlijke en gewetenloze man, die lid is van een geheimzinnige en machtige organisatie.

Conclusie

De schrijver heeft in zijn boek slim gebruik gemaakt van een aantal zaken die kort geleden echt zijn gebeurd en heeft deze naar de toekomst geprojecteerd waarin dit verhaal speelt. Dit levert een redelijk geloofwaardige toekomstvisie op. De kreet “eco-thriller” op de kaft vind ik geen recht doen aan het boek. Bij mij wekt deze kreet een associatie op met geitenwollen sokken dragende boomknuffelaars, terwijl dit geenszins terecht is.

Limiet is een op zich zelf staande S.F. - thriller. Er zijn echter geen buitenaardsen, grote ruimteslagen en flitsende lasers. Juist de projectie van hedendaagse gebeurtenissen en technische ontwikkelingen naar de toekomst, en het feit dat het verhaal zich niet zo ver in de toekomst afspeelt, zorgen er voor dat het ook voor niet S.F. liefhebbers een aanrader is.
 

Praat erover op ons forum!

Lees ook: