Skip to Content

Het Zwarte Leger

 
Auteur
Oorspronkelijke titel El Ejército Negro, El Reino de los sueños
Genre
Uitgever Uitgeverij De Fontein
Verschenen 2009
ISBN 9789026126192
Cover

Uitgeverij De Fontein heeft blijkbaar goed gelet op het succes van Dikke Boeken zoals de Harry Potter-serie, en heeft Het Zwarte Leger in één deel uitgegeven.

Het Zwarte Leger is eigenlijk een serie van vijf jeugdboeken van elk zo'n 125 bladzijden dik, geschreven door de Spanjaard Santiago García-Clairac.

Er is ook een Santiago García-Clairac die mede-auteur is van de film Ruleta uit 1999, waarin vijf huisvrouwen een koffiekransje houden in de keuken. Ze praten over de jongste prijsacties in de supermarkt, en spelen tegelijk Russische roulette. Ik weet echter niet of beide auteurs dezelfde persoon zijn.

Het Zwarte Leger
is echter niet zo luguber. Er treden witte en zwarte tovenaars in op, en allerlei vreemde betoveringen die honderden jaren ver reiken. Maar Santiago García-Clairac schrijft hier duidelijk een jeugdroman, en niet een horrorboek of dark fantasy voor volwassenen.Het verhaal begint in het verleden, als ene Morfidio wederrechtelijk bij de alchemist Arquimaes binnenvalt, Arquimaes' bedienden vermoord, en Arquimaes' belangrijkste helper Arturo dodelijk verwond en hem samen met de alchemist ontvoert. Morfidio vermoedt namelijk dat Arquimaes een of andere machtige toverformule heeft ontdekt, en hij wil ze te pakken krijgen.

Een tweede verhaal van het boek speelt zich af in het heden, waar een andere Arturo de zoon is van een bibliothecaris die in zijn privé-bibliotheek precies het geheim van Arquimaes probeert te doorgronden. Die Arturo beeft een geboortevlek in de vorm van een draak op zijn gezicht, waarvoor hij wordt gepest door zijn klasgenoten. Die vlek begint in sommige omstandigheden te bewegen.

Een jeugdroman, dus, maar niet eentje die het potentiële publiek, dat begint bij tienjarige lezers, onderschat. Het Harry Potter-publiek is tenslotte het een en ander gewend.

Inhoudelijk gezien had ik voortdurend het gevoel het boek al eens te hebben gelezen. De hulpjes van de bibliothecaris deden me soms denken aan de stripfiguren Capricornus en Astor uit de reeks Capricornus van Andreas. De openingsscène waarin de alchemist opgepakt wordt, deed me terugdenken aan een andere fantasyroman, maar daarin werden magiërs verbannen. Het mannelijke duo Arturo-bibliothecaris en het vrouwelijke duo Metáfora-haar moeder, waardoor er de kans is op een romance Arturo-Metáfora en bibliothecaris-Metáfora's moeder, leek ik ook al ergens te hebben gelezen. Ook de naam Morfidio kwam me bekend voor.

Ach, een geoefend lezer kan nu eenmaal niet anders dan plotelementen terugvinden in andere boeken. De jongere lezers, voor wie Het Zwarte Leger is bedoeld, zullen daar geen last van hebben.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: