Skip to Content

Het Wolvenkruis

 
Auteur
Oorspronkelijke titel Wolf's Cross
Genre
Uitgever Luitingh Fantasy
Verschenen 2012
ISBN 9789024550234
Cover

Het verhaal

Maria is een jonge vrouw die werkt als dienstmaagd in een kasteel in Polen. Op een dag komt er een groep zwaargewonde Duitse kruisridders om hulp vragen bij het kasteel. Zij blijken later op jacht te zijn geweest naar een bijzonder agressieve weerwolf die zich in de buurt van het kasteel ophoudt. Maria krijgt de opdracht een van de ridders te verzorgen.

Al snel bloeit er een voorzichtige liefde op tussen Maria en deze kruisridder, die Josef heet.  Josef is echter lid van een orde die celibatair leeft. Dan loopt Maria onverwachts de weerwolf, Darien, tegen het lijf. Hij toont haar een duister geheim over haarzelf dat haar zowel opwindt als bang maakt. Ze voelt zich bijna onweerstaanbaar aangetrokken tot deze Darien.

Darien is echter verbitterd en moordzuchtig tegenover mensen. Die hebben namelijk zijn hele familie op een grove manier uitgemoord. Maria voelt zich aangetrokken door de wilde mannelijkheid van Darien en haar eigen geheim draagt ook bij tot deze aantrekkingskracht. Zijn moordlust staat haar echter tegen. Tegelijkertijd biedt Josef aan de orde te verlaten voor haar. Maria staat nu voor de keuze. Kiest ze een leven in de wildernis met Darien, of een leven onder de mensen met Josef? Ook hier bemoeilijkt haar eigen geheim weer de keuze.

Conclusie

Het verhaal staat bol van de christelijke symboliek en Maria is een zeer godvruchtige jonge vrouw. Het christelijke aspect wordt echter niet opdringerig en er wordt ook duidelijk gemaakt dat christenen ook niet altijd heiligen zijn.

Het verhaal is lekker vlot geschreven en er is steeds voldoende spanning aanwezig om het boek aantrekkelijk te houden. De worsteling van Maria om de juiste keuze te kunnen maken is heel mooi verwoord. Zowel het standpunt van de weerwolf als dat van de kruisridders wordt aannemelijk gemaakt. Het blijft vrij lang onzeker welke keuze Maria gaat maken.

Het einde is wat dubieus. Het is niet ongeloofwaardig, maar er worden wreedheden begaan die niet per se noodzakelijk waren. Hierdoor krijgt het einde een beetje een nare bijsmaak. Wel wordt zo goed duidelijk wat de consequenties van Maria's keuze zijn.

Al met al is het een heel aardig boek dat ik met veel plezier gelezen heb. Ik heb wel het idee dat het boek vrouwen meer zal aanspreken dan mannen. Als je echter geen bezwaar hebt tegen een boek waarin een liefdesverhaal zeer prominent aanwezig is, zou ik het zeker lezen. Overigens is de keuze waar Maria voor staat en vooral de argumenten die ze daarbij gebruikt van groter belang dan het liefdesverhaal zelf.

 

Praat erover op ons forum!

Lees ook: