Skip to Content

Het Verloren Symbool

 
Auteur
Oorspronkelijke titel The Lost Symbol
Genre
Uitgever Luitingh
Verschenen 2009
ISBN 9024553288
Cover

Soms ontstaat er een hype waar je niet aan ontkomt. Twitter kan je negeren en iPhones kan je in de winkel laten liggen, maar aan Dan Brown ontkom je niet. Na vier bestsellers waarvan er al twee verfilmd zijn, kan het dan ook niet anders dan dat Het Verloren Symbool weer een kaskraker wordt.

Robert Langdon, professor en symboloog van beroep, krijg een bericht van een oude vriend en vrijmetselaar, Peter Solomon. Via zijn assistent vraagt hij Robert om diezelfde dag nog naar Washington D.C. te komen om een lezing te geven en meteen een pakje mee te nemen dat Peter hem jaren geleden in bewaring heeft gegeven.

Uiteraard kan zo’n pakje niks goeds betekenen, en als Robert in Washington D.C. een lege zaal binnenkomt om zijn lezing te houden, begint dat ook bij hem te dagen.

Als hij de assistent van Peter belt om te vragen of hij misschien in de verkeerde zaal staat, krijgt hij te horen dat hij een eeuwenoud mysterie moet oplossen om het leven van Peter te redden. Geen loos dreigement, want op dat moment wordt Peters afgehakte hand midden in de zaal gevonden, getatoeëerd met symbolen.

Samen met Katherine Solomon, Peters zus die noëtische wetenschap bestudeert, moet Robert Langdon het mysterie vóór middernacht oplossen… Of hij zal zijn vriend Peter nooit meer terugzien.

Dan Brown kreeg als schrijver aanvankelijk niet veel succes. Pas toen in 2003 De Da Vinci Code verscheen, werd hij door het grote publiek ontdekt. Dit succes was zelfs zo groot dat al zijn eerdere werken opnieuw werden uitgegeven, en tegelijkertijd in de bestsellerlijsten stonden. Prompt volgden ook de verfilmingen van The Da Vinci Code en Angels & Demons (Nederlandse titel: Het Bernini Mysterie). Die laatste verscheen recentelijk op dvd.

Als logisch gevolg hiervan waren de verwachtingen voor dit nieuwe deel torenhoog, ook bij mijzelf. Met enige aarzeling begon ik te lezen… en bleef ik lezen. Want een Dan Brown leg je niet zomaar weg, ook al zou je het willen. Je valt snel in het verhaal, dat van begin tot einde spannend is.

Dit is een van de krachten die Brown groot hebben gemaakt: op het juiste moment het verhaal naar een ander personage verschuiven, zodat de spanning blijft aanhouden en uiteindelijk toewerkt naar een climax.

Een ander onderdeel van Brownds magische formule is natuurlijk het prikkelen van het menselijk brein door middel van verborgen boodschappen. Parijs en Rome moesten er al aan geloven, en ditmaal is Washington D.C. de plek waar iets mystieks verborgen ligt. Alleen te vinden door degenen die zo slim zijn om de geheime codes te ontcijferen.

En slim moet je zeker zijn, want met uitzondering van de eerste code – die ik binnen 5 minuten heb opgelost – ben ik bij lange na niet zo pienter om de overige codes te ontcijferen. Robert Langdon is dat gelukkig wel, anders hadden we geen verhaal gehad.

Met deze opmerking leg ik ook de vinger op de zere plek: onze hoofdpersoon is briljant, evenals zijn sidekick Katherine. Deze formule heeft Brown al eerder succes opgeleverd, en in dit boek schroomt hij dan ook niet om hem opnieuw te gebruiken. Zonder slimme hoofdpersonen zou het plot ook nergens op uitdraaien: als Langdon bij de eerste code al vastloopt, heb je geen verhaal.

Op dezelfde manier vergeef ik Brown ook de toevalligheden en de complottheorieën. Hét kritische punt van veel lezers, die wellicht vergeten zijn dat ze fictie aan het lezen zijn.

Tevens is dat de magie van Het Verloren Symbool. Als lezer wil je graag geloven in de fantastische dingen die voorbij komen. Door feit en fictie met elkaar te verweven creëert Brown een wonderbaarlijke pageturner waarbij je het plot wederom niet ziet aankomen.

Dit boek vergelijken met meesterwerk De Da Vinci Code vind ik dan ook onterecht. Hoewel Het Verloren Symbool in zijn voorganger zijn meerdere moet erkennen, steekt het alsnog met kop en schouders boven alle andere fact-fictionboeken. Een aanrader voor iedereen die van een spannend boek houdt.

 

Om in thema te blijven zit er in de bovenstaande recensie een vervoersmiddel verstopt dat in eerder werk van Dan Brown een grote rol speelde. Kan jij ontdekken waar?

Praat erover op ons forum!

Lees ook:

Belachelijk voorspelbaar, en zeker niet van hetzelfde Niveau.

Dan Brown lijdt aan hetzelfde syndroom als JK Rowling, namelijk het voortborduren op een groot succes in het verleden.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op 14 December, 2009 - 17:36.

Kan me vinden in eerdere, negatieve, kritiek: vorige boeken met Peter Langdon prachtig, maar dit is voortborduren op eerdere bij-verschijnsel Vrijmetselarij. Het is m.i. dan ook meer een studieboek over Vrijmetselarij, met daarin een leuk verhaal.

Door Ton (niet gecontroleerd) op 28 December, 2009 - 22:31.