Skip to Content

Het Verdrag van de Nacht

 
Auteur
Oorspronkelijke titel The midnight charter
Genre
Uitgever Uitgeverij Moon
Verschenen 2009
ISBN 9789048802517
Cover

Het verdrag van de nacht is de debuutroman van David Whitley. Een jongeman die Engelse Literatuurwetenschappen heeft gestudeerd aan de universiteit van Oxford, maar daarnaast ook in verschillende musicals heeft gespeeld. Dit 311 bladzijden tellende boek is het eerste deel in een serie.

Grauw

Het verdrag van de nacht is een jeugdboek met een grauwe sfeer, welke al vanaf het begin over je heen valt als een zware deken. Het is lichtelijk te vergelijken met de sfeer uit Het gouden kompas van Philip Pullman en Oliver Twist van Charles Dickens.

Het verhaal speelt zich af in Agora. Een grotendeels door een onbeklimbare muur omringde stad die geregeerd wordt door de Directeur. Een stad waar alles verhandeld mag worden, zelfs mensen. En als je daar als mens een beschadigd product wordt, dan kun je net zo goed sterven. Want geld bestaat er niet en als je jezelf niet meer kunt aanbieden dan heb je niks meer.

Zowel Mark als Lily is op jonge leeftijd verkocht. Mark werd door zijn vader verkocht aan dokter Theophilus en Lily door de directrice van een weeshuis aan Graaf Stelli, de grootvader van Theophilus. En zo ontmoeten de twee elkaar in de toren van Graaf Stelli, een oude norse man die zich bezighoudt met astrologie.

Uiteindelijk scheiden hun wegen en volg je om en om beide karakters, maar elke keer weet het lot ze weer bij elkaar te brengen. Een lot dat hen om het verdrag van de nacht heen laat draaien. Maar wat is dit voor verdrag?

Eigenschappen

In het boek komen redelijk wat karakters naar voren. En elk karakter heeft zo zijn eigenaardigheden. Zo is Mark heel erg ambitieus, Lily wil de wereld vol passie veranderen, Graaf Stelli heeft teveel hoogmoed en Theophilus is mededogend ingesteld.

Deze uiteenlopende karakters zorgen ervoor dat het boek redelijk wat afwisseling kent en dat het haast nooit saai wordt. Want als één van de karakters je niet zo bevalt, dan kom je al binnen een paar pagina’s een ander karakter tegen die je mogelijk wel aantrekt.

Door deze eigenschappen staan de karakters tevens op een bepaalde manier in de wereld. Door hun karakter klimmen ze op, maar komen ze op een gegeven moment ook ten val. Want ze hebben met elkaar te maken. Dus als de ene opklimt, dan voelt de ander daar de nadelen van.

Beoordeling

Het verhaal leest zeer vlot weg. Dit komt niet alleen doordat het een jeugdboek is, maar ook door de vlotte schrijfstijl van de auteur. Daarnaast zit het verhaal vol spanning en emotie, waardoor het boek moeilijk weg is te leggen.

Verder weet David Whitley een samenleving te creëren die zeer interessant is. Namelijk één waarbij het sociale aspect totaal verdwenen is en waar ieder op zichzelf staat en zich moet redden. Een dergelijke samenleving heeft natuurlijk ook zo zijn problemen en de vraag is of deze ook zo kan blijven bestaan. Het riep bij mij in ieder geval wel vragen op. Bijvoorbeeld: hoe ver kun je op het gebied van commercie gaan?

Het einde van het boek is echter niet zo fantasievol. En deed me erg denken aan een bepaald stukje uit een SF-verhaal met een rechter, waar ook ooit een film over is gemaakt. Al zorgt dit einde er dan wel weer voor dat ik erg benieuwd ben naar het vervolg. Want ik ben wel erg benieuwd wat Mark en Lily nog gaan meemaken.

Conclusie

Het verdrag van de nacht is en blijft een jeugdboek. Echter wel één die je meerdere dingen wil laten leren en inzien. Het verhaal heeft wel een sombere ondertoon. Dus emotionele mensen opgepast. Het einde van dit boek is wel erg flauw, maar het verhaal is nog niet ten einde, want vervolgdelen zitten eraan te komen. Over het algemeen is dit boek een echte aanrader voor de jeugd, maar ook zeker de moeite waard om als volwassene een keer te lezen.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: