Skip to Content

Het Stervende Licht

 
Auteur
Oorspronkelijke titel Dying of the Light
Genre
Uitgever Luitingh Fantasy
Verschenen 2008
ISBN 9789024528
Cover

Het Stervende Licht (eerder uitgebracht als Het Tanende Licht) was in 1977 de debuutroman van George R.R. Martin. En anders dan zijn huidige werk Een Lied van IJs en Vuur (fantasy) valt Het Stervende Licht onder te delen in de sciencefiction.

Worlorn

Het vertelt het verhaal van Dirk t’Larien, die ooit een belofte heeft gemaakt aan zijn ex-geliefde Gwen Delvano. Namelijk dat wanneer deze het gegeven fluisterjuweel terug zou sturen, hij naar haar toe zou komen.

Na jaren wordt er beroep gedaan op deze belofte en dus reist t’Larien af naar Worlorn. Een planeet die langzaam uit het zonnestelsel drijft, weg van de verschillende zonnen.

De enige bevolking is een overblijfsel van de bloeiende beschaving die het ooit was. t’Larien leert daar dat zijn ex-geliefde vast zit aan Jaantony, een heerser die in onmin leeft met zijn eigen volk omdat hij er een sociaal onacceptabele opvatting op na houdt.

Onvermijdelijk kruist Dirks pad met dat van Jaantony en zijn geslepen rechterhand. En voor het goed en wel tot hem doordringt wat er allemaal gebeurt, vormt Dirk de prooi in een meedogenloze jacht.

Beoordeling

In Het Stervende Licht is de schrijfstijl van George R.R. Martin al redelijk te herkennen, al is het geen Een Lied van IJs en Vuur. Daarvoor is de setting te anders en is het verhaal veel compacter.

Toch is de manier van schrijven net zo vloeiend en beschrijvend. Dit zorgt ervoor dat de lezer het verhaal in wordt gesleurd en dat het boek moeilijk valt weg te leggen. De karakters en culturele achtergronden van de personages zijn diep en staan op veel punten haaks op elkaar.

Dit, mede met het feit dat t’Larien weinig kennis heeft aangaande de verschillen, zorgt voor vele twists binnen het plot. Hierdoor blijft het verhaal boeien tot en met het einde, al is het einde wel erg abrupt en blijft het gevoel hangen dat het nog niet afgelopen is.

Praat erover op ons forum!

Lees ook:

Ik wist eerlijk gezegd niet dat dit zijn debuut was, want het voelt absoluut niet als een debuut, zo fraai zit dit verhaal in elkaar.

Het is leuk om dit boek te lezen als je het andere werk van GRRM al kent, omdat je bepaalde voorkeuren en karakters uit zijn bekendere boeken al herkent, zoals de man met het halfverbrande gezicht, of de voorkeur van de auteur voor jade.

Ik lees weinig SF maar van mijn favoriete schrijver wil ik nu eenmaal alles lezen en ik moet zeggen dat ik dit een zeer onderhoudend boek vond. Het zit hier en daar wat ongeloofwaardig maar beslist stevig in elkaar, en zoals Ys ook al zei, is het van begin tot eind boeiend.

De beklemmende sfeer op de schemerige planeet vind ik ook heel mooi weergegeven.

Absoluut een aanrader.

Door Gwywen op 18 September, 2011 - 22:11.