Skip to Content

Heksen en Duivelsgebroed

 
Auteur
Oorspronkelijke titel Every Which Way But Dead
Genre
Uitgever Luitingh Fantasy
Verschenen 2008
ISBN 9789024528165
Cover

Heksen en Duivelsgebroed is geschreven door Kim Harrison, een pseudoniem van Dawn Cook. Het betreft hier boek drie uit een serie van acht, maar alle delen zijn zelfstandig leesbaar.

In de wereld waarin de hoofdpersoon van dit boek, de heks Rachel Morgan, leeft, heeft een tijd geleden een grote ramp plaatsgevonden. Het eten van genetisch gemanipuleerd voedsel heeft bij een groot aantal mensen tot genetische afwijkingen geleid, waardoor de mensheid bijna uitstierf.

Omdat mensen nu niet meer superieur in aantal zijn, hebben andere soorten, zoals weerwolven, vampieren, kobolden, elfen en heksen, zich in de maatschappij genesteld. Ten tijde van dit verhaal leven deze soorten redelijk vreedzaam samen.

Het boek gaat over de belevenissen van Rachel Morgan. Zij is een heks die ook echt kan toveren met behulp van amuletten, toverdrankjes en aardmagie. Ze is echter niet oud en lelijk, maar jong en mooi.

Rachel woont en werkt samen met een vrouwelijke vampier genaamd Ivy en een elf die Jenks heet. De elf is slechts tien centimeter groot en kan vliegen. Samen hebben ze een bedrijf dat aan particuliere beveiliging doet. Dit brengt Rachel vaak ongewild in contact met de criminele onderwereld.

Het boek volgt Rachel tijdens haar werk, maar vooral ook in het gevecht met een demon en in een liefdesrelatie met een vampier. Ze is zo dom geweest om een pact te sluiten met de demon in ruil voor zijn getuigenis tegen een heksenmoordenaar. De demon probeert op alle mogelijke manieren het pact te misbruiken en is dus flink lastig voor Rachel.

Het verhaal is simpel. Romantiek en actie (gevechten) wisselen elkaar in hoog tempo af. Het is meer een avonturenroman in fantasystijl dan een serieus fantasyboek. Het verhaal zal vanwege de hoofdpersoon en de romantische gedeeltes vooral vrouwen aanspreken. De stukken over romantiek en de stukken met actie wisselen elkaar af en toe wel in een heel vast stramien af, maar eigenlijk is deze afwisseling best fijn.

De schrijfstijl is vlot en verrassend mooi. Het boek lees als een trein. De lengte van de hoofdstukken is precies goed, niet te kort en niet te lang.

De hoofdpersonen zijn stuk voor stuk sympathiek. Ze zijn niet altijd even braaf en sommigen doen behoorlijk slechte dingen, maar hun beweegredenen zijn altijd duidelijk. Daarom vergeef je hen de slechte daden gemakkelijk.

Rachel irriteert wel af en toe omdat zij als enige zo vreselijk haar best doet om niemand kwaad te doen. Ze kan af en toe makkelijk een slechterik vermoorden of in ieder geval wraak op hem nemen, maar kiest er iets te vaak voor om dit niet te doen. Af en toe komt dat juist onoprecht over.

Op een paar kleine ergernisjes na heb ik genoten van dit boek. Je moet geen hoogstaande fantasy verwachten en al helemaal geen diepere lagen, maar het leest heerlijk als je even geen zin hebt in ingewikkelde verhalen. Het wordt ook zeker nergens saai. Kortom: een aanrader voor als je even echt wilt ontspannen.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: