Skip to Content

Geist

 
Auteur
Serie Books of the order
Genre
Uitgever Ace Fantasy
Verschenen 2010
ISBN 9780441019618
Cover

Geist is geschreven door Philippa Ballantine. Het is een op zichzelf staand boek, maar het heeft wel een opvallend open einde en er is al een tweede deel met dezelfde hoofdpersonen in de maak. Of deze zal voortborduren op de gebeurtenissen in Geist is nog onduidelijk. Tot nu toe is het boek nog niet in het Nederlands verschenen.

Het verhaal

Geist speelt zich af in een wereld die vergeven is van geesten en demonen. Ze zijn er in alle vormen en willen maar één ding: bezit nemen van mensenlichamen om meer macht in de wereld te kunnen uitoefenen.

Daarom is de Orde opgericht, een groep magiërs die mensen beschermt tegen deze geesten en demonen. De Orde bestaat uit sensitieve en actieve leden. De sensitieven kunnen geesten analyseren, waarna de actieven ze te lijf gaan met strijdmagie. Ze werken in telepathisch gelinkte paren van telkens een sensitieve en een actieve magiër.

Sorcha Faris is één van de beste actieve magiërs en Merrick Chambers is een zeer sterke sensitieve magiër. Samen worden ze op pad gestuurd om een abdij van de Orde te hulp te schieten, die aangevallen is door een kwaadaardige geest.

Al gauw blijkt dat de aanvaller niet de normale beperkingen van een geest of demon heeft. Normale geesten kunnen bijvoorbeeld niet tegen water, maar deze geest valt doodleuk midden op zee aan. Ook weerstaat het runencombinaties die normaal altijd dodelijk voor een geest zijn. Hij is dus heel wat ambitieuzer dan de doorsnee geest.

Tot overmaat van ramp krijgt de geest hulp uit onverwachte hoek. Sorcha en Merrick moeten alles op alles zetten om zichzelf en de wereld uit deze situatie te redden. Daarin worden ze bijgestaan door Raed Rossin, wiens familie ooit een verbond heeft gesloten met een machtige geest die hij nu in zich draagt.

Onverwachte wendingen

Door interessante plotwendingen is dit geen is dit geen voorspelbaar verhaal. In het begin lijkt Sorcha een vreselijk onsympathieke vrouw en dat lijkt alleen maar erger te worden. Net als je haar hebt opgegeven, blijkt ze echter een klein hartje te hebben en kun je toch met haar meeleven. Ook de situatie in de abdij verandert vrij plotseling van betekenis en laat je lichtelijk verbaasd achter.

Het magiesysteem

Het magiesysteem is vrij standaard. Er zijn runen die met maximaal twee tegelijk gebruikt kunnen worden. Sommige runen tappen energie uit een andere dimensie, de dimensie waar ook de geesten vandaan komen. De magie van de sensitieven is mysterieus en zelfs de actieven weten niet precies hoe het werkt.

Liefde

Door alle actie heen lopen twee liefdesverhalen die enigszins onwaarschijnlijk zijn. Dit stoort echter niet en beide liefdesrelaties maken dat de samenwerking tussen de helden juist beter verloopt.

Conclusie

Ik vond dit een heel leuk boek. De actie spat van de bladzijden, de personages zijn interessant en het verhaal is niet al te voorspelbaar. Het Engels is niet moeilijk, al gebruikt Philippa Ballantine af en toe wat ouderwetse woorden. Al met al is dit boek zeer de moeite waard.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: