Skip to Content

Een verschrikkelijke schoonheid

 
Auteur
Serie Gemma Doyle Trilogie
Oorspronkelijke titel A great and terrible beauty
Genre
Uitgever Moon
Verschenen 2008
ISBN 9789048801107
Cover

India en Londen eind negentiende eeuw, een kostschool, een oud dagboek en magie. Dit alles komt samen in Een verschrikkelijke schoonheid van Libba Bray.

Gemma Doyle

Een meisje genaamd Gemma Doyle groeit op in India. Op de dag dat ze 16 wordt, vindt er op de markt een gebeurtenis plaats die haar moeder het leven kost. Als reactie op deze gebeurtenis wordt Gemma naar Engeland gestuurd om daar op een kostschool les te krijgen. Daar leert ze de brutale Felicity, de mooie Pippa en de verlegen Ann kennen.

In eerste instantie zijn het niet bepaald vrienden van elkaar. Toch ontstaat er een band tussen die vier meisjes, die nog eens versterkt wordt als ze een oud dagboek vinden waarin gesproken wordt over een andere wereld en een geheim genootschap, genaamd de Orde.

Door magie weten ze deze andere wereld te vinden en te betreden. De meisjes zijn echter te onwetend om te vermoeden welke gevaren er schuilen achter hun ontdekkingen.

Samensmelting

In het verhaal komen verschillende werelden bij elkaar. Koloniaal Indië, Victoriaans Engeland en een magische wereld die haast mythologisch aanvoelt. Elk met hun eigen cultuur en geschiedenis. Aangezien Gemma in elk van deze verschillende werelden terecht komt moet ze steeds haar plek proberen te vinden en dit brengt bepaalde moeilijkheden met zich mee.

Naast de samensmelting van culturen, brengt het boek ook verschillende genres bij elkaar. Op de eerste plaats is het een jeugdboek dat vooral gericht is op meisjes, maar aan de andere kant heeft het ook een magisch aspect waardoor het ook binnen het fantasy genre prima past. Verder heeft het een historische kant doordat het oude culturen beschrijft.

Dit alles weet Libba Bray goed door elkaar te mengen, waardoor het boek fijn is om te lezen. De auteur weet met haar woordkeuze het verhaal goed te brengen en een wereld te scheppen die erg beeldend overkomt. Verder zit er genoeg variatie in de verhaallijn om de lezer geboeid te houden.

Groeien

Een verschrikkelijke schoonheid is duidelijk een boek voor jeugdige lezers, die net als Gemma nog in hun ontwikkelingsfase zitten. Gemma is dan ook het enige karakter dat zich echt ontwikkelt in het verhaal. De andere karakters blijven heel erg op hun primaire karakter hangen. Felicity blijft brutaal, Pippa blijft mooi en Ann blijft verlegen.

Nu is dit het eerste boek van een trilogie dus de kans is groot dat de auteur in eerste instantie de basis wilde leggen en dat de andere karakters in de vervolgdelen meegroeien met Gemma, of zelfs een andere kant opgaan in hun groei.

Open einde

Heel verbazend is het dan ook niet dat het einde van dit eerste boek heel erg open is. De auteur wil natuurlijk erg graag dat men ook de vervolgdelen gaat lezen. Na dit eerste deel ben ik in ieder geval erg benieuwd naar deel twee. Want ergens diep van binnen wil deze niet meer zo jeugdige man weten hoe het verhaal verder gaat. Al behoor ik niet tot de doelgroep, als je als lezer de bedoelde doelgroep in het achterhoofd houdt is het een prima boek om te lezen. De inhoud  is dan wel redelijk plat te noemen, Libba Bray weet het zo te brengen dat je toch het verhaal in getrokken wordt en wilt weten hoe het verder gaat.

Conclusie

Dit boek is voornamelijk bedoeld voor jeugdige meisjes die in hun tiener-ontwikkelingsfase zitten. Toch weet Libba Bray de juiste woorden te kiezen en een afwisselend verhaal voor te schotelen dat ook oudere (en mogelijk zelfs mannelijke) lezers kan boeien. Naast het jeugdige aspect roept Bray tevens een wonderlijke magische wereld tot leven die haast mythologisch aanvoelt.

 

Praat erover op ons forum!

Lees ook: