Skip to Content

De Zilvermunt

 
Auteur
Serie Wonderkind trilogie
Oorspronkelijke titel Una lucida moneta d'argento
Genre
Uitgever WB Fantasy
Verschenen 2009
ISBN 9789028423831
Cover

Caius is een wat ziekelijke jongen die pas sinds kort voldoende gezond is geworden om regelmatig naar buiten te kunnen. Buiten loopt hij echter al gauw tegen Herr Spiegelmann aan. Deze man beweert zijn oom te zijn en geeft hem een zilveren munt. Door deze munt belandt Caius in Dent de Nuit, een verborgen wijk in Parijs waar wezens als weerwolven, jagers en wisselaars blijken te leven. Herr Spiegelmann ontpopt zich in Dent de Nuit als een machtswellusteling die per se Caius in zijn macht wil krijgen. Caius in namelijk het Wonderkind, wat dat dan ook moge zijn...

Conclusie

Het verhaal is behoorlijk absurdistisch. Zowel de wezens in Dent de Nuit als de situaties waarin ze belanden zijn redelijk bizar te noemen. Persoonlijk vond ik dit erg leuk, al begreep ik niet altijd alles meteen. Je kunt in ieder geval niet zeggen dat het een clichéverhaal is.

De schrijfstijl is erg bloemrijk. Dit past goed bij de absurde situaties waarin Caius steeds belandt. Ook worden de beschrijvingen er automatisch vrij uitgebreid van, wat erg handig is als je wilt weten wat er nu precies gebeurt. Het verhaal wordt ondanks de bloemrijke stijl wel behoorlijk snel verteld. Caius vliegt van de ene naar de andere gevaarlijke situatie. Ik vond het verhaal daardoor erg interessant.

De actie en de beschrijvingen van de omgeving overheersen het verhaal. Daardoor komen de karakters van de hoofdpersonen iets minder sterk uit de verf. Maar in dit geval is dat niet echt storend. De aandacht van de lezer wordt door andere dingen vastgehouden.

Het wordt tijdens dit deel van de serie nog niet duidelijk wat een Wonderkind nu precies is. Zowel de personages in het boek als de lezer krijgen dan ook volop de kans om te raden wat "Wonderkind" nu precies inhoudt. Dit zorgt voor nog meer spanning.

Ik vond het een zeer vermakelijk boek en heb me regelmatig verbaasd over de originaliteit ervan. Dit is zeker een aanrader.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: