Skip to Content

De Terugkeer van de Orcs

 
Auteur
Serie De Orks
Oorspronkelijke titel Die Rückkehr der Orcs
Genre
Uitgever Mynx
Verschenen 2008
ISBN 9789022549469
Cover

Dit is het eerste boek dat ik lees van Michael Peinkofer, en ook het eerste boek met orcs in de hoofdrol. Wat niet zo heel verwonderlijk is, want er zijn maar weinig schrijvers die de orcs zo'n rol toespelen in hun verhalen. Meestal spelen ze in de marge een onbelangrijk rolletje. Dit leek me dus wel een interessante invalshoek voor een fantasyboek.

De eerste hoofdstukken gaven me nogal moeite om in het verhaal te komen. Met name door de orcse taal, die constant in de tekst wordt gebruikt. Na enkele hoofdstukken werd dit vervelend. Achterin staat gelukkig wel een vertalende woordenlijst, wat niet op voorhand niet echt duidelijk is. Want ik kijk zelden eerst naar het einde van een boek.

Uit andere fantasyverhalen weten we dat de orcs een vervelend en smerig volkje zijn. En dat wordt ons in dit verhaal wel heel duidelijk gemaakt. Er worden zoveel scheldwoorden en viezigheden in het rond gesmeten dat het me echt irriteerde! 

Wel heel positief is de titel van het verhaal. Maar dan pas achteraf, toen ik het boek uit had. Want ‘de terugkeer’ gaf me het idee dat het een vervolg van een serie moest zijn. Maar als het boek uit is, weet je als lezer pas wat de volledige betekenis is van deze woorden.

De schrijver moet volgens mij wel veel inspiratie uit de boeken van de legendarische Tolkien hebben gehaald. De reusachtige spin waartegen de twee broers vechten is maar één van de verschillende voorbeelden die ik kan aandragen. Ik wil niet zeggen dat dit slecht is, want veel schrijvers hebben In de Ban van de Ring gelezen en hier inspiratie uit gehaald. Maar het mag niet teveel worden, wat hier wel het geval is.

Iets wat mij ook stoorde, is dat Peinkofer geen constante aanhoudt in zijn boek. Ik kan niet goed begrijpen dat orcs die eerst via een schip in Shakara geraken, en er zonder problemen mee varen, later problemen hebben een vlot te bevaren.

Dus, als ik het samenvat, heeft dit boek mij totaal niet kunnen bekoren. Ik heb er lang over gedaan om het uit te lezen, naar mijn maatstaven. En ik heb mij er ook toe moeten zetten om het verder uit te lezen. Enkele keren twijfelde ik zelfs om toch maar een ander boek uit te kiezen en te gaan lezen.

Ik vrees dat de fantasyverhalen van deze schrijver niets voor mij zijn.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: