Skip to Content

De Sterfelijke Vampier

 
Auteur
Serie De Vampierkronieken
Oorspronkelijke titel The Tale of the Body Thief
Genre
Uitgever Uitgeverij M
Verschenen 2005
ISBN 902254253X
Cover

Lestat de Lioncourt is één van mijn favoriete slechteriken. Sinds Mijn naam is Lestat heb ik een zwak voor deze wispelturige Parijse vampier uit de 18e eeuw. Ik was dan ook verheugd toen uitgeverij M de vertaling van The Tale of the Body Thief uitbracht, waarin mijn favoriete bloeddrinker opnieuw de hoofdrol voor zich opeist.

Tijdens zijn omzwervingen loopt Lestat een man genaamd Raglan James tegen het lijf, die er een sport van maakt om cryptische boodschappen voor hem achter te laten. Lestat weet aanvankelijk niet of hij geërgerd of geïntrigeerd moet zijn. Wanneer zijn sterfelijke vriend David Talbot hem helpt de boodschap te begrijpen, blijkt dat de man hem een vreemd, maar aanlokkelijk voorstel doet: voor één dag en één nacht ruilen met het lichaam van een sterveling.

Hoewel iedereen die hem dierbaar is hem afraadt zich in te laten met James, gaat Lestat op dit voorstel in, onverschrokken als altijd. Natuurlijk gaat het mis wanneer de lichamen weer teruggeruild moeten worden. James is helemaal op zijn gemak in het enorm krachtige vampierlichaam en voelt er weinig voor het weer na 24 uur te verlaten. Lestat moet zijn ‘oude’ lichaam weer terugveroveren, maar hoe doe je dat als eenvoudige jongeman zonder bovennatuurlijke gaven? Opnieuw roept hij de hulp in van David Talbot en samen beginnen ze de zoektocht naar de lichaamsdief.

Lestat gebruikt de ruil om erachter te komen of zijn demonische bestaan werkelijk te verkiezen is boven dat van een sterveling. De (her)ontdekkingen die Lestat doet in zijn nieuwe lichaam, van alle menselijke ongemakken voorzien, zijn soms amusant. Hij ziet dat hij het gewone leven hier en daar behoorlijk geromantiseerd heeft. Zo blijkt het toilet een ware verschrikking. Lestat leert het menselijk leven en dat van een vampier weer volledig op waarde te schatten.

De Sterfelijke Vampier bevat – vooral op het laatst – spanning, maar het zijn de gesprekken met de bejaarde David en de merkwaardige non Gretchen, die het betekenis geven.

Het eerste stuk van het boek is een beetje misleidend. De gesprekken die Lestat voert met David suggereren een religieus thema. Dit wordt echter niet uitgewerkt, wat me doet vermoeden dat het een los eindje is voor het volgende deel in de Vampierkronieken.

Het verhaal komt pas goed op gang na een bladzijde of honderd. Aan het begin is de Sterfelijke Vampier mysterieus en roept het veel vragen op. Maar hoe verder je vordert, hoe meer het mysterie wegebt. Op het laatst wil je gewoon weten hoe het afloopt en laat je je zelfs verrassen door enkele onverwachte wendingen.

Een verschil met de voorgaande delen uit de reeks is dat de Sterfelijke Vampier een duidelijker, geconcentreerder verhaal is. Met name de Vampier Vertelt en Mijn naam is Lestat gaven de indruk dat je een geschiedenis zat te lezen. De autobiografische stijl droeg daar wellicht aan bij. Die stijl is nog steeds aanwezig, maar het verhaal is nu meer gericht op een beperkt onderwerp en een korte tijdsperiode, al maakt Lestat met zijn herinneringen wat uitstapjes naar het verleden. Het is hierdoor iets makkelijker om grip te krijgen op het verhaal en de gebeurtenissen te overzien.

Zoals te verwachten valt van Anne Rice is de Sterfelijke Vampier voortreffelijk geschreven. Er zit vaart in, het weet de aandacht vast te houden en de weelderige beschrijvingen geven het verhaal veel sfeer. Rice weet je als geen ander een wereld binnen te slepen van wezens met ongekend oog voor schoonheid.

Dit boek is een regelrechte aanrader voor iedere vampierliefhebber. Wel zou je eerst de voorgaande delen moeten lezen om niet die extra laag van Lestats herinneringen te missen. De Sterfelijke Vampier slokte me volledig op, net als de eerdere Vampierkronieken. Ik wenste er zelf deel van uit te maken, ik wenste diezelfde diepzinnigheid en mystiek te bezitten die de karakters uitstralen. Is dat niet een belangrijke kwaliteit van een fantasyboek?

Praat erover op ons forum!

Lees ook: