Skip to Content

De opkomst van Nyphron

 
Auteur
Serie De openbaringen van Riyria
Oorspronkelijke titel Nyphron Rising
Genre
Uitgever Luitingh Sijthoff
Verschenen 2013
ISBN 9789024560134
Cover

Dit is alweer het derde deel in de Riyria-reeks van Michael J. Sullivan.

Het verhaal

Rolf en Hadriaan gaan weer op reis, ditmaal in gezelschap van prinses Arista. De prinses probeert haar land te redden door een verbond te sluiten met de nationalisten. Samen kunnen ze dan optreden tegen de legers van de kerk van Nyphron, die met hun machtswellust het land te gronde dreigen te richten. Als de drie reisgenoten op problemen stuiten, nemen ze wat onorthodoxe maatregelen om het geluk toch weer naar hun hand te zetten. Ondertussen gaat de zoektocht naar de ware Erfgenaam van de troon verder.

Conclusie

In deze reeks krijgen steeds andere personen de hoofdrol. Rolf en Hadriaan zijn een constante factor, maar hun gezelschap wisselt steeds. Ditmaal krijgt prinses Arista, die in de eerdere delen slechts een bijrol had, de hoofdrol. Ook ontwikkelt zij magische vaardigheden, zodat de tovenaar Esrahaddon niet meer de enige is die magie bedrijft in deze serie. Arista blijkt heel wat meer in haar mars te hebben dan je in eerste instantie zou denken.

Het verhaal is weer heerlijk spannend en mysterieus. Langzaam komt het verhaal dichter tot een ontknoping, maar de informatie die we in dit boek krijgen laat nog heel wat te raden over. Voorspelbaar is het verhaal zeker niet.

Dit verhaal bevat iets meer over the top acties dan de andere twee delen. Maar dat vond ik ook wel weer vermakelijk. Arista's magie is wel een beetje te krachtig naar mijn smaak. Als een hoofdpersoon heel erg krachtige magie heeft, gaat dat op een gegeven moment het vinden van originele oplossingen voor problemen in de weg staan. Daar ben ik voor de volgende delen wat bang voor, maar misschien valt het mee.

Rolf en Hadriaan staan in dit boek wat in de schaduw van Arista. Dat is voor even niet erg, maar ik hoop dat ze in de volgende delen wel weer wat meer aandacht krijgen. De interactie tussen die twee is toch wel een van de dingen die deze serie zo leuk maken.

Een leuk detail in dit boek is dat je af en toe kleine inkijkjes krijgt in wat de kerk van Nyphron aan het doen is. Dit gebeurt door de ogen van de vrouw die als marionet op de keizerstroon is gezet en haar persoonlijke assistente. Ik verwacht van de keizerin nog wel meer te gaan horen.

De nieuwsgierigheid naar de afloop van het verhaal wordt door dit deel weer flink vergroot. Ook de kenmerkende humor en spanning zijn weer aanwezig. Dit deel komt wel over als een soort tussendeel, waarin het verhaal niet echt verder gaat, maar vooral de achtergrond wat uitgespit wordt. Het boel is echter vooral weer leuk om te lezen.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: