Skip to Content

De laatste eenhoorn

 
Auteur
Oorspronkelijke titel The last unicorn
Genre
Uitgever De Vliegende Hollander
Verschenen 2009
ISBN 9789049500511
Cover

Ben je fan van klassiekers als De Hobbit of De Kronieken van Narnia? Wellicht is De Laatste Eenhoorn van Peter S. Beagle dan wel iets voor jou.

De laatste?

Stel je bent een Eenhoorn en je hebt het eeuwige leven. Stel je hebt al zo lang geen soortgenoten gezien dat je niet eens meer weet wanneer de laatste keer was dat je er een zag. Stel er komen wat verdachte mensen langs en die praten over je soortgenoten alsof ze niet meer bestaan. Wat zou jij dan gaan doen?

Nou, de Eenhoorn in dit boek beslist dat ze dan maar eens op een zoektocht gaat. Ze verlaat dus haar leefgebied, een seringenbos, en trekt de rest van de wereld in. Maar waar ze ook zoekt, ze kan geen anderen van haar soort vinden. Op een gegeven ontmoet ze de tovenaar Schmendrick en later Molly, en samen met deze twee reist ze verder, ondertussen uitzoekend wat er is gebeurd met de Eenhoorns.

Sprookjes bestaan?

Het grote verschil met De Hobbit en De Kronieken van Narnia is wel dat het verhaal van Beagle meer lijkt op een sprookje dan een Fantasy verhaal. Maar dan wel een redelijk lang sprookje. Het verhaal beslaat zo’n 223 bladzijden waarin Beagle de mogelijkheid heeft aangegrepen om erg kleurrijk zijn verhaal te vertellen.

Daarnaast zit er in het verhaal, zoals bij de meeste sprookjes, een dubbele laag. Je hebt namelijk gewoon het verhaal over een mythisch wezen, maar ook de dubbele betekenissen. Het verhaal probeert de lezer ook wat te leren. Namelijk dat je moet geloven in het onmogelijke en dat door perceptie de dingen heel anders kunnen overkomen dan ze in werkelijkheid zijn.

Tevens heeft het verhaal zo zijn duistere kanten. Je zou het kunnen vergelijken met de donkere kanten van de sprookjes die de Gebroeders Grimm hebben verzameld.

Twee harten

In de versie die ik heb gelezen zat tevens een leuk extraatje. Namelijk het vervolg genaamd Twee Harten dat Beagle in 2004 schreef. In vergelijking met De Laatste Eenhoorn is het een erg kort verhaal. Het beslaat namelijk 45 pagina’s om precies te zijn.

Het verhaal begint met Sooz, een negen jaar oud meisje wiens dorp wordt geteisterd door een griffioen. Sooz besluit om naar de heroïsche koning af te reizen om deze te vragen om zelf de griffioen te verslaan. Onderweg komt ze een oude Schmendrick en Molly tegen die wederom besluiten om mee te gaan.

Conclusie

De Laatste Eenhoorn moet je zeker niet zien als een simpel Fantasy verhaal. Het is namelijk meer een sprookje met een dubbele laag dat de mensheid iets wil bijbrengen. Doe je dit wel dan zal het boek je vermoedelijk niet heel erg aantrekken. Juist die dubbele laag maakt van dit boek een klassieker, want dit maakt het boek interessant voor jong en oud.

 

Praat erover op ons forum!

Lees ook: