Skip to Content

Bricks

 
Auteur
Oorspronkelijke titel Bricks
Genre
Uitgever Hodder & Stoughton
Verschenen 2011
ISBN 9781444706284
Cover

Na het lezen van Bricks vind ik het moeilijk er iets zinnigs over te vertellen, maar ik ga het toch proberen. In Bricks wordt het verhaal verteld van een bouwer, die op een gegeven moment ook een kijkje neemt in een vorig leven van hem, waarin hij een druïde was en te maken kreeg met Julius Caesar.

Eerste indruk

Toen ik het boekje voor het eerst in handen had, dacht ik in eerste instantie dat het ging om een kinder-/jeugdboek. Het is namelijk niet echt een dik boek. Het telt in totaal net 136 pagina’s. Daarvan worden er  105 gebruikt voor het verhaal en daarna volgt 2 keer een appendix.

Verder zit er een harde kaft omheen en geeft de cover niet direct het idee dat het om een volwassen boek gaat. Het heeft namelijk een beetje een comic-achtige stijl. Hier is niets mis mee, maar het geeft een vertekend beeld op wat de inhoud kan zijn.

Volwassen

Het vorige stukje is niet voor niets geschreven. Bricks is namelijk geen boek voor jeugdige lezers. Het boek bevat namelijk een groot aantal theologische en filosofische beschouwingen.

Als lezer kom je er al snel achter dat de bouwer geen mens is. Nee, het is meer een godheid. Al snel kwam bij mij de vergelijking met de Q uit het Star Trek universum naar boven. Ook in Bricks gaat het om een onsterfelijk en bovennatuurlijk ras dat buitengewone krachten bezit en de mensen een richting probeert te geven.

Doelloos

Tijdens het lezen kreeg ik nooit het idee dat het verhaal ergens naar toe ging. Sommige gedachten waren wel interessant, maar de meeste waren zo ver gezocht of naar mijn mening zo compleet onwaar dat ik er geen binding mee kon krijgen.

Daarnaast werden de ideeën soms op momenten uitgelegd waarbij ze niets toevoegden aan het lopende verhaal. Het lijkt er dus meer op dat Jenner zijn eigen gedachten kwijt wilde, en niet zozeer een sterk verhaal wilde vertellen.

En Jenner wil blijkbaar echt wat vertellen, want het boek wordt pas interessant bij appendix 1.

Appendix

In appendix 1 geeft Jenner een geschiedenislesje over Brittannië, met verwijzingen naar Griekse en Romeinse geschreven werken. De opzet komt erg geloofwaardig over en als de inhoud daadwerkelijk klopt dan is het best interessant om een keer gelezen te hebben.

Echter door het verhaal ervoor krijg ik toch een gevoel dat het dikke duimen werk is. Hoe mooi en “wetenschappelijk” het ook op papier staat. Door het ongeloofwaardige en doelloze schrijven dat eraan vooraf ging kon ik als lezer de auteur niet meer echt serieus nemen.

De auteur had zich mijn inziens beter kunnen toeleggen op het schrijven van een goed verhaal of had zich moeten houden bij een geschiedschrijving. En dan nog het liefst het laatste. Een eventuele tussenweg, met duidelijke referenties naar elkaar, was ook een optie geweest. Maar nu slaat hij op beide fronten de plank finaal mis.

In appendix 2 komt Jenner nog met een gedicht en een klein stukje tekst. Maar op dat moment had ik er wel genoeg van. Ik heb deze dan ook niet zorgvuldig gelezen.

Conclusie

Mocht je dit boek ooit eens ergens tegenkomen, blader dan eerst naar appendix 1. Lees het vluchtig door en mocht dat je bevallen voor het bedrag dat het boek kost dan is de aankoop het misschien waard. Het verhaal ervoor is dat, in mijn ogen, echter zeker niet. Dan kun je beter een boek kopen van Star Wars waarin de Q een rol spelen.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: