Skip to Content

Ash

 
Auteur
Genre
Uitgever Hodder Children's books
Verschenen 2009
ISBN 9780340988374
Cover

Ash is het eerste boek van Malinda Lo. Dat wil zeggen, het eerste gepubliceerde boek. Als kind schreef ze al drie keer een fantasyboek, maar ze heeft die nooit durven publiceren. Ash is geschreven in het Engels en helaas nooit vertaald.

Het boek is genomineerd voor verschillende grote prijzen en heeft de prijs voor Kirkus Best Young Adult Novel gewonnen in 2009. Malinda Lo is oorspronkelijk journalist op het gebied van entertainment, maar dat ze ook andere dingen kan schrijven dan nieuwsberichten, laat ze met dit boek wel zien.

Assepoester anders

Ash is het klassieke verhaal van Assepoester, maar dan anders. De klassieke onderdelen van het verhaal zitten erin. Denk hierbij aan de gemene schoonmoeder en gemene stiefzusters en Assepoester (in het boek Aisling of Ash) die stiekem naar het feest gaat.

Andere dingen zijn echter heel anders dan je gewend bent in het oorspronkelijke verhaal. Denk hierbij aan Assepoester die het aanlegt met elfen en die ervandoor gaat met de hoofdjageres van de koning in plaats van met de prins. Ash woont in een wereld waarin men niet meer in magie en sprookjes gelooft, maar Ash komt er al snel achter dat die wel degelijk bestaan.

Weinig world building

Het verhaal loopt vlot en zit vol geniale en humoristische afwijkingen van het originele Assepoester-thema. Verwacht echter niet teveel world building. De wereld bestaat uit een dorp, een stad en een bos en de mensen worden aangeduid met 'that people, from that village, in that country'. Het is duidelijk niet de bedoeling van Lo dat je je erg druk maakt om de plaats waar het verhaal zich afspeelt.

Dit stoort echter absoluut niet. Meer dan een bos, een dorp en een stad is simpelweg niet nodig om het verhaal te vertellen. Malinda Lo weet in slechts 290 bladzijden een sprankelend en erg interessant verhaal te vertellen. De gebeurtenissen zijn soms zo onverwacht en vreemd dat je regelmatig met een verbaasde glimlach op je gezicht zit te lezen.

Eenvoudig taalgebruik

Het taalgebruik is simpel. Je hebt niet veel kennis van Engels nodig om het te begrijpen. Het moeilijkste woord dat ik tegen kwam was 'stag', wat in dit geval een mannelijk hert betekent. De zinnen zijn nergens onnodig lang of moeilijk. Het boek is in eerste instantie ook een kinderboek, maar dit betekent niet dat volwassenen er niet van kunnen genieten.

Ik heb me zeer vermaakt met dit boek en moest regelmatig breed lachen om de vondsten van Malinda Lo. Ik zou dit boek zeker aanraden als je een luchtig tussendoortje zoekt.

Praat erover op ons forum!

Lees ook: