Skip to Content

Metro 2033: de metro van Moskou in beeld

Het verhaal van metro 2033 speelt zich, gezien de titel niet verbazingwekkend, af in het metrostelsel van Moskou. Het jaar is 2033, twintig jaar na een kernoorlog. Wat er over is van de stad is radio-actief. Bovengronds heeft zich, als gevolg van de straling en biologische aanvallen, nieuw leven ontwikkeld.

Achtergrond.

Mensen hebben hun heil gezocht in het buizenstelsel van de metro. Afgesloten van straling en mutanten hebben mensen hun levens voortgezet op de stations. Sommige stations zijn communistisch, andere fascistisch of godsdienstig georiënteerd. Elk station leeft in een doorlopend wantrouwen jegens zijn buren en wat er verder nog in de tunnels rondzwerft.

In deze setting wordt de hoofdpersoon Artjom op een queeste gestuurd, ter redding van zijn thuis-station. Zijn eerste bestemming is de Polis, het hart van de metro, maar zijn reis eindigt daar niet.

Waar voor ons een ritje in de metro een kwestie van een kaartje kopen en instappen is, is dit in de wereld van Metro 2033 een bijzonderheid. De reizen in het verhaal zijn normaal gesproken te voet, door gevaarlijke en mysterieuze tunnels en stations.

Het beeld.

Gedurende het verhaal werd ik nieuwsgierig naar de stations van de metro van Moskou. Hieronder volgt een beeldverslag van de lokatie's die Artjom bezoekt in het verhaal, het merendeel metro stations, maar ook bovengrondse locaties. Uiteraard is in Artjom's tijd alles meer vervallen, kapot en verbouwd. Dit als gevolg van de aanpassingen die nodig zijn voor permanente bewoning, dreiging van stations onderling en de voortdurende strijd tegen binnendringende mutanten van de oppervlakte. De stations van de Hanze en de Polis, worden echter als schoon en onderhouden beschreven. Deze zullen dus het meest overeen komen zoals hier afgebeeld.

Andere blogposts over Metro 2033 zijn te vinden via www.notjusanybook.nl.
Meer informatie over het boek is hier te vinden.
En hou natuurlijk ook Aeon in de gaten voor de aankomende recensie van het boek.

Station Timirjazev
Het station waar Artjom opgroeit, waar hij op jonge leeftijd na de kernoorlog met zijn moeder terecht komt.

Station Volksvlijt
Begin van het verhaal, op dit station is Artjom terecht gekomen na de val van Timirjazev.

Station Aleksejevo
Met een hulpexpeditie van Volksvlijt naar Riga, Aleksejovo is lid van het Volksvlijt gemenebest.

Station Riga
Levering van hulpgoederen, Riga is aankomend lid van het Volksvlijt gemenebest. Artjom wordt ingehuurd om iemand naar Soecharev te brengen.

Station Vredesprospekt
Doorgangsstation van de Hanze (Gemenebest van de ringlijnstations). Artjom en zijn opdrachtgever reizen verder naar Soecharev.

Station Soecharev
Onderweg sterft de reisgenoot van Artjom. Met nieuwe reisgezellen, ontmoet op Soecharev, slaat Artjom op de vlucht voor de pest.

Station Oude Stad
Aanval op het station, Artjom vlucht richting Smidsbrug. Hij komt onderweg twee nieuwe reisgezellen tegen.

Station Smidsbrug
Een van de metgezellen dreigt uitgeleverd te worden aan de communistische rode lijn. Het gezelschap moet gehaast vertrekken.

Station Poesjkin
Artjom wordt berecht door het Vierde Rijk, wegens misdaden tegen zijn ras.

Station Tver
Overval door een communistische brigade. Artjom wordt gered, net voor zijn executie.

Station Pavelets
Via dit station komt Artjom op de Hanze lijn. Bij station Dobrynin verlaat hij het gebied van de Hanze.

Station Serpoechov
Nadat hij de Hanze verlaten heeft, verblijft Artjom korte tijd bij de sektisten. Na zijn ontsnapping reist hij via Serpoechov door richting de Polis.

Station Veldstraat
Artjom ontmoet twee zonderlinge figuren op het perron, gedurende het gesprek krijgt hij inzicht in "Het Lot". Achteraf blijkt het station onbewoond te zijn, maar er wordt wel vermoedt dat bepaalde mensen hallucinaties en voorspellingen krijgen op dit station.

Station Borovsk: de polis
Aankomst in de Polis, het centrum van de metro. Door wat hem op Veldstraat is overkomen krijgt hij een opdracht. Na het succesvol uitvoeren van deze opdracht zal hij informatie krijgt om Volksvlijt te kunnen redden.

Station Lenin Bibliotheek: de polis
Via dit station gaat Artjom naar de oppervlakte. De polis is het culturele centrum van het metrostelsel. Hier worden boeken verzameld en naar beneden gebracht vanuit de Lenin bibliotheek aan de oppervlakte.

Uitgang station Lenin Bibliotheek
Op weg naar de bibliotheek: Artjom gaat naar het oppervlak met een drietal andere mannen, die hem moeten helpen om zijn opdracht uit te voeren.

Aankomst Lenin Bibliotheek
Het standbeeld van de zittende oude grijsaard in de leunstoel.

Station Smolensk
Via het oppervlak arriveert Artjom bij dit station, waar hij het metrostelsel weer binnengaat.

Station Kiev
Op weg naar de laatste etappe van zijn reis wordt hulp op het station Kiev ingeroepen. Hier vinden ook mysterieuze sterfgevallen en verdwijningen van kinderen plaats.

Station Viktorieplein
Met enig oponthoud veroorzaakt door de worm aanbidders die op dit station wonen, vervolgt het reisgezelschap zijn weg.

Station Majakovski
De groep komt, via metrotunnels voorbehouden aan de Russische regering, aan op Majakovski. Hier splitst het gezelschap. Artjom gaat met een begeleider terug richting Volksvlijt.

Station Wit Rusland
Via het Hanze station Wit Rusland stapt Artjom op de laatste vorm van openbaar vervoer in de metro: passagiers / goederenwagons die over de ringstations de handel in het metrostelsel op gang houden.

Beeldengroep, station Wit Rusland

Televisie toren van Moskou
Artjom moet weer bovengronds om niet alleen zijn station, Volksvlijt, maar de hele menselijke bevolking in het metro stelsel te redden. Zijn doel is het restaurant in de televisietoren.

Praat erover op ons forum!


Lees ook: